Zézé Creative Commons License 2000.11.14 0 0 2
Kolozsvari Szabdsag cikke:
Illegalitásba kényszerült a Pro Transilvania Egyesület Sabin Gherman nem fél a letartóztatástól

Hétfôn délben váratlan véget ért az a per, amelyet Sabin Gherman, a Pro Transilvania Egyesület (PTE) elnöke ellen indított mintegy másfél évvel ezelôtt az RTDP, RNEP és az NRP: az egyesületet törvénytelennek ítélte meg a Kolozs megyei táblabíróság.

— Bevallom, nem ért teljesen váratlanul az, hogy az igazságügyi minisztérium felkérésére illegálisnak minôsítették az egyesületet — nyilatkozta a Szabadságnak Gherman. — Arra is számítottam, hogy az alkotmány elsô, Románia egységére vonatkozó cikkelyét hozzák majd fel ellenem. A válaszom ily módon nem is késett: a táblabírónak a Helsinki Értekezlet gyülekezeti szabadságra és szabad véleménynyilvánításra vonatkozó cikkelyeit hoztam fel, de hiába... Már be is csomagoltam: külföldre utazom, hogy a nyugati politikusok figyelmét felkeltsem a romániai helyzet iránt. Ily módon Románia újra monitorizált ország lesz. Rövidesen megkezdjük a különbözô nagykövetségek elôtt szervezett tüntetéssorozatot.

— Megszűnik a Pro Transilvania Egyesület?

— Szó sincs róla! Tovább fogunk harcolni Erdély és a Bánság közigazgatási autonómiájáért, és a nyugati világ autonómia-törvényei alapján fogunk cselekedni. Nagyon fontos jelenleg az, hogy minden tagunk tartson most össze, és mind a 32 000-en Vadim Tudorra szavazzunk, ugyanis ennél rosszabb jövôt el sem tudok képzelni Románia számára. Sajnos, az a helyzet, hogy amíg Románia nem tapasztalja meg a bulgarizálódást, és a legmélyebb gazdasági-politikai krízist, addig semmi remény arra, hogy felébredjen a nép. Vadim Tudor hátha kihozza ezt a románságból...

— Nem félsz a letartóztatástól?

— Nem. Annak ellenére, hogy ebben az országban bármi megtörténhet egy magamformájú egyesületi elnökkel.
Szabó Csaba

Eddig a cikk.
Szemelyes megjegyzeseim:
- Ez a nap vicce, egy roman megy Europaba panaszkodni, mikozben az RMDSz bennt gubbaszt a kormanyban.
- A bulgarizalodast, manapsag mint pozitiv pelda illene felhozni Romaniaban, nem pedig mint nepriogato allammintat ;-))

Előzmény: Zmac (1)