szalka Creative Commons License 2000.11.14 0 0 19
Hat igen ez szep es jo , hogy legyen hitellehetoseg a egyetemi tanuloevekre,nyugati peldara. Csak emellett az a nagyon-nagy szemellenzosseg, hogy nezz mar korul, hogy hany vegzos tudna visszafizetni, egy jogot vegzett igen, meg egy kulkeres, meg kozgazos igen es aztan , ja igen meg a muszaki-informatika vegzetseguek. De az a budos nagy helyzet, hogy a vegzos egyetemistakbol nagyreszt kozalkalmazott lesz(pl tanar), es akkor az hogy a francba fizetne vissza a hitelt? Vagy vannak ilyen szuper szakmak, mint agrar mernok stb , ahol a kikerulo evfolyamok 5%-ka kap a szakmaban munkat , es az atlagkereset szinten kozalkalmazotti fizetes koruli osszeg. De lehetne meg sorolni szakmakat.
Megoldas az lenne, hogy a tanar, ovono,, gyogypedagogus, szocialis munkas, stb tipikusan a KOZERT dolgozo emberek kepzeset be is lehetne szuntetni, mert egy tanar sohasem fogja tudni kifizetni a tanulmanyaira felvett hitelt. Szoval ez lenne a megoldas? Mar igy is elegge megnott a tanarok atlageletkora. Mert egy fiatal, akinek nincs lakasa egyszeruen igy sem engedheti meg maganak, hogy ennek a palyanak eljen. Alig par eve vegzett tanar ismeroseim sora hagyjak el a palyat, pedig jol csinaljak, szeretik csinalni, de oda jutnak elobb utobb, hogy szep es jo a hivatas, de a sajat gyermekenek is kene valamit enni adni. Ez a magyar valosag sajna. Szoval amig nem biztositott dolog, hogy aki egyetemet vegez, az utana megfelelo fizetesert fog dolgozni, addig ez a hitelkonstrukcio halva szuletett otlet. Vagy pedig a kedvzobb piaci fizetesu szakmaknak a kedveert azert legyen hitel, aki meg szerencsetlen olyan hulye onzetlen, hogy nevetseges osszegert a TARSADALOMERT fog dolgozni, az huzzon a fenebe az egyetemekrol, mert egyebkent tegyuk onkoltsegesse.

Szoval az egyetemista, az nem feltetlen jogasz, maganorvos, kozgazdasz es informatikus palanta, aki a jovoben sok poenzt fog keresni!!!!
Es ezt kene rohadtul belekalkulalni a dolgokba.

Előzmény: Bumeráng (18)