speaker Creative Commons License 2000.11.12 0 0 59
Marhaság. Még csak az kéne, hogy visszahívhatók legyenek a képvsielők! Nem elég a választások előtti cirkusz, meg az izgágák két választás közötti előkampányolása? Ha visszahívás lenne, állandóan képviselő választásokra járhatnánk, mert az ellenzék mindig valamiért kezdeményezné a visszahívást. A választás ugyanis titkos, nem tudhatja senki, ki kire szavazott és mindenki jogosul lenne a visszahívás kezdeményezésére. Ilyen visszahívás a világon nagyon kevés helyen van, ott is csak a közvetlenül választott jelölteknél. A közvetlenül választott jelöltek arányát meg azért nem szabad növelni, mert akkor csak úgy lenne igazságos, ha minden településnek, utcának, háznak lenne saját jelöltje, aki lobbizhat a választói érdekében. Valójában az egyéni képviselő is szavazhat (sőt köteles is) saját választói konkrét érdeke ellen ha úgy látja ennél fontosabb országos ügy ezt indokolja. Ez azonban például azonnal kivédhetetlen ürügy lehetne egyes helyi csoportoknál a visszahívása kezdeményezésére, pedig a képviselő mi mást tehetne, és a társadalom érdeke is az, hogy ne is tegyen mást, tehát elsősorban és csakis az országos érdekekeket vegye legjobb tudása szerint figyelembe, hiszen ezért országgyűlési képviselő.
Aki szavazni megy legyen tudatában annak, hogy 4 évre választ képviselőt és majd csak a következő választáson bírálhatja felül a döntését. Ez egyébként így van az élet minden területén. Mindenki tudja, hogy szire-szóra nem kérheti vissza a babaruhát, ha meggondolja korábbi döntését a mindennapi elhatározásaok esetében is.
A képviselők egyébként nincsenek bebetonozva, jogi biztosítékok vannak arra, hogy a bűnelkövetőket, pozícióikkal visszaélőket, méltatlan magatartást tanusítókat igenis leváltsák és ezekben a rendkívüli esetekben új választásra kerüljön sor. De semmilyen más mondvacsinált ürüggyel ez nem lenne kívánatos.
Az, hogy a képviselőkkel szembeni követelmények jogi, házszabályi garanciái milyenek, arról lehet vitatkozni, de ez nem indokolja a "visszahívható" képviselői szabály bevezetését.
Megjegyzem mindezt elnyomott is tudja, csak most (ahogy ma reggel Kövér László mondta a VAU-ban) azzal próbálkozik, amivel az ellenzék már a választás pillanatától kezdve ébred és fekszik: az előrehozott választás vágyálmának beteljesítésével. Miután a FIDESZ frakció létszáma 12 fős többséget mutat az egyenkénti lelődözés célszerűnek látszik a kormány megbuktatására. De ez csak az éhes disznók álma, akiknek torkán fog akadni a makk.
Előzmény: Törölt nick (58)