Iván Gábor Creative Commons License 2000.11.06 0 0 110
Kedves Olvasók!
Jelenleg nagyon sokan keresnek meg emailben is a kerékkel kapcsolatosan. Nagyon érdekes írásokat kapok. Az írások egy része próbálja a (megbukott) vitalitáselméletet valamiféle "bio elektromágneses" jelenséggel felváltani, de eléggé logikátlan és ellentmondásos módon.

Az emailírók töbsége arról értesít, hogy írásom teljes mértékben meggyőzte őket és ezért már más para kérdéseket vetnek fel számomra vizsgálati javaslattal.

Javaslok egy egyszerű kisérletet a még kételkedők számára. Vegyenek egy csomag gyurmát és lapitsák ki kb 5-10 mm-es vastagságra és a tenyerüknél egy kicsivel nagyobb méretűre. Hajtogatsák és nyomkodják a tenyerükbe a gyurmát olyan helyzetben, mint ahogyan a kereket forgatni szokták. Tehát a gyurma vegye fel a tenyér alakját teljesen csak mit egy egyforma vastagságú réteget alkosson rajta. A gyurmát az asztal részénél gyúrjuk az asztalhoz hogy az ha a tenyerünket elvesszük, akkor is megálljon önmagában. Kezdjék el forgatni a kereket a tenyerőkkel a gyurmán keresztül. Itt viszonylag sokat kell várni mig a kerék forgásba kezd, illetve mig a gyurma átveszi hőt. Amikor a kerék már nagy sebességen forog vegyék el tenyerüket és csak a gyurma maradjon ott. Nos azt fogják tapasztalni, hogy a kerék még egy jó darabig forogni fog, addig mig a gyurmában tárolt egyenetlen hőeloszlások ki nem egyenlítődnek.