Leki Creative Commons License 2000.11.05 0 0 86
Na még pár adat a hírhez:

Bicskei nyerte meg a kapitányok versenyét

„A magyarok meghívták Miriutát"- közli címében a román Pro Sport címû napilap, amely már hónapokkal ezelõtt - amikor Vasile Miriuta magyar állampolgár lett - „figyelmeztette olvasóit": a nagybányai származású középpályás magyar válogatott lesz. A hírt a német Cottbusban futballozó játékos megerõsítette (csakúgy, mint Bicskei Bertalan szövetségi kapitány, lásd lapunk 2. oldalán), és ott lesz a november 15-én, Macedóniában pályára lépõ magyar csapatban. Az újság idézi Miriutát, aki nagy megtiszteltetésnek érzi, hogy harminckét évesen meghívót kapott a válogatottba, de aki a románok hívását sem utasította volna vissza: „Hagi és Gica Popescu fénykorában nem lett volna helyem a csapatban, de a mai román válogatottba beférnék."

A lap Bölöni László román szövetségi kapitányt is megszólaltatta: „Természetes, hogy Miriutát meghívták a magyar válogatottba, csaknem tíz évig Magyarországon játszott. Én is beszéltem már vele, de nem vetõdött fel komolyabban, hogy meghívjam. Fõként csatárt keresek."

--------------------------------------------------
Vasile Miriuta, az német Bundesligában szereplő Energie Cottbus futballistája lehet az első, nem magyar születésű játékos, aki bemutatkozhat a magyar labdarúgó-válogatottban. Erre a középpályásnak minden esélye megvan, hiszen Bicskei Bertalan szövetségi kapitány meghívta a november 15-én Macedónia ellen készülő keretébe.

A Magyarországon négy klubban is futballozó játékos tulajdonképpen annak köszönhette cottbusi szerződését, hogy 1998 nyarán a Ferencváros és az újpest képtelen volt megegyezni Miriuta vételárát illetően, így a Fradi végül a Bundesliga II-ben szereplő egykori NDK-s csapatnak passzolta el a középpályást. Miriuta karrierje ezzel kezdődött: tavaly csapata legjobbja volt, s oroszlánrészt vállalt a feljutásban. Nem véletlen, hogy a Kicker magazin szerint bekerült az év csapatába – igaz, még csak a másodosztályban. Az élvonalban azonban ott folytatta, ahol tavaly abbahagyta. Eddig 7 meccsen szerepelt az FC Energie Cottbusban, négy gólt szerzett (egyet büntetőből) és már két gólpasszt is adott. Tette mindezt úgy, hogy kiállítása miatt négy meccset ki kellett hagynia.

Miriuta többször is sajnálkozását fejezete ki, hogy nem kapott még szerepet a magyar válogatottban, noha hónapok óta kettős állampolgár, ráadásul még soha sem szerepelt román nemzeti csapatban, azaz nincsen akadálya, hogy pályára lépjen a Bicskei-csapatban.

A szövetségi kapitány Macedónia elleni kipróbálhatja a középpályást…

NÉVJEGY
Vasile Miriuta

Születési idő: 1968. szeptember 19.
Állampolgársága: magyar-román
Nemzetisége: román
Magassága: 186 cm
Súlya: 74 kg
Klubjai: FC Maramures Baia Mare (román), Dinamo Bucuresti (román), Gloria Bistrita (román), FC Bourges (francia), Gyõri ETO, Videoton, Ferencváros, Újpesti TE, Cottbus (német)
Mezszáma: 24

Előzmény: Leki (85)