Daemon Creative Commons License 2000.11.03 0 0 48
Nem biztos ám, hogy jó a sajtótörvényre hivatkozni ebben a kérdésben. TOvább megyek: nem biztos hogy erre a sajtótörvényre bármilyen esetben jó hivatkozni.

A hír:
1. Új információt tartalmaz
2. Közérdeklődésre tart számot
3. hírértékkel bír

Ha Balogh képviselő konzevért vesz szavazatokat, akkor az
1. új információ
2. közérdeklődésre tart számot
3. hírértékkel bír.

Az újságíró fogja magát és - nem a sajtótörvénynek, hanem saját szakmai igényeinek megfelelően - kellő körültekintéssel, ellenőrzéssel, és a valóságnak megfelelően készíti elő közzétételre.
Vagyis:
1. tisztában van vele, hogy ha a hír nem igaz, abból sajtóper lehet, ezért előzetesen egyeztet a szerkesztővel, aki vagy rábólint, vagy nem
2. ellenőrzi az információt, mindkét oldalról. Felhívja a helyi önkormányzatot, ahol elmondják, hogy még nem hallottak az ügyről. Felhívja a kisgazdákat, akik kategórikusan kijelentik, hogy hazugság az egész. Beszél a lekonzervezettekkel (a lekenyerez allegóriájára), akik viszont állítják, hogy minden úgy történt, ahogy az információban áll.
3. Ezek után, a valóságnak megfelelően előkészíti az anyagot közzétételre (értsd: megírja)

A hír ezek után valahogy így néz ki:
Meg nem erősített értesüléseink szerint Balogh kisgazda képviselő a Hernádszétszarói választókörzetben lejárt szavatosságú májkrémmel, valamint száraz kenyérrel próbálta meg elnyerni a választók szavazatát. Az élelemiszereket ajándékként a helyi romák számára osztotta szét. A helyi önkormányzat érdeklődésünkre sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta az értesülést, az FKgP központjában azonban határozottan cáfolták, hogy ilyen eset előfordult volna. Kolompár Maradona a hernádszétszarói roma kisebbségi önkormányzat elnöke, azonban - állítása szerint - bizonyítékokkal és tanúkkal tudja igazolni a tőle származó információk helyességét.

Na ennyi a hír. Ettől még a lap nem hazudott. Megírta a sajtótörvénynek megfelelően a kapott információt. Ami akkor abban a pillanatban a valóságot fedte. Ha később kiderül, hogy egy szó sem volt igaz az egészből, akkor azt írja meg, mert akkor már az számít majd hírnek (a fenti terminus technicusok szerint is).

A sajtó tehát csak akkor hazudik, ha SZÁNDÉKOSAN ír igaztalan dolgokat.

Előzmény: pernahajder (37)