Kedves Leland és doodoo!
Ha holland szerverre holland állampolgár tesz fel kendertermesztési tanácsokat, akkor a hazai - holland - jog vonatkozik rá. A linkelés már fogósabb kérdés, az én megítélésem szerint ez bűnsegédi (részesi) magatartás lehet, de persze tettes meg nincs, mert az meg holland, és náluk ezt nem büntetik. Persze ha valaki egy olyan oldalt linkel be, amiről már csak egy ugrás a másik oldal, akkor szerintem nem lehet fogást találni a linkelőn. Link miatt még nem indult ügy.
És még valami. A kábítószer készítésének elősegítése az én álláspontom szerint akkor valósul meg, ha bizonyítani tudják, hogy van olyan személy, aki ez alapján termesztett kendert.
Kialakult jogalkalmazói gyakorlat még nincs, az első ilyen ügyben még csak a nyomozásnál tartunk.
A vizeletteszt árusítók és a drogteszt árusítók között nyilván az lehet a kapcsolat, hogy esetleg egy árusító árusítja mindkettőt. Ennek fogok még utána járni.
Én is sajnálom, hogy egyelőre úgy tűnik, nincs lehetőség a drog anonim bevizsgálására. Azt hiszem, aki már elszánta magát, hogy kipróbál valamit, azt eltántorítja ettől az összetétel ismeretlensége. A droghalálok többsége az anyag ismeretlen összetételéből adódik. És legtöbbször nem a szennyezettség, hanem a "túl jó minőség" miatt. Viszont azt is tudni kell, hogy Magyarországon túladagolás szinte kizárólag heroinnal fordul elő. A 13 éves kissrác esete egyedi (aki bevett egy csomó exet). Az ilyen eseteket semmilyen bevizsgálással nem lehet megelőzni. (A konkrét ügyben nem tudom, hogy végül kiderült-e, hogy miért vett be annyit.)
üdv: Pelle Andrea