paul2 Creative Commons License 2000.10.27 0 0 1194
Rabszolgákat lehet heti hét napban hajtani, de azok folyamatosan lazítanak, azért kell a hajcsár.
Ezek viszont szabad iparosok voltak, és ha semmilyen lazítás nincs, akkor szellemileg fáradnak el, vagy otthagyják az egészet, vagy (ha nem engedik elmenni, akkor) mégis rabok.

A magkövek csak annyiban vannak kitéve az áradásnak, hogy a gránit elemekkel szinkronban lehet őket beépíteni. Egyébként ezt csak példának szántam, lehetnek még ilyen zavaró tényezők, bár most nem jut eszembe több.

A kímélet csak azért szempont, mert nincs tömegsír. Ha most kíméletesen számolva kapunk egy eredményt, és Hawass (vagy vörös Győző, vagy Bauval, kinek ki kedvesebb) közben mégis talál egy tömegsírt, akkor a létszámot vagy az építési időt megszorozzuk 0,707-tel és már meg is van az új eredményünk. Fordított feltételezéssel a növelés technikailag éppilyen egyszerű, csak rosszabbul veszi ki magát. Képzeld, hányan és milyen zajjal örülnének, ha itt kijönne mondjuk 39 000 ember és azt utána 42 000-re korrigálni kellene. És egy se lenne, aki azt mondja, hogy 42 000 még mindig jóval kisebb az "elképzelhetetlenül" soknál.

Szakértőként én nem az őrt kérdezném. És abban sem vagyok biztos, hogy ma is foglalkoznak kőfejtéssel. (Semmi sem a régi már...)