Jozsef Creative Commons License 2000.10.27 0 0 170
Hello francisdrake1!

Ezt te komolyan gondoltad?!
Apropo nemzetiseg: Minap lattam egy filmet Barcelonarol, ahol azt hirdettek rola fennhangon, hogy egy kozmopolita varos (Totelcamp ne olvassa ezt a hozzaszolast, mert nem varom el tole, hogy ilyen nehez szavakat ismerjen). Na mar most, ha erre ennyire buszkek, akkor minek fikazzak a spanyolokat.
Egyidőben együttéltem egy madridi spanyol lánnyal (Real drukker, con certeza :) ). A spanyolok a katalánokat a zsidókkal állítják párhuzamba, ui. sokat dolgoznak, és baromira sok pénzük van. Ebben van is igazság, mert míg Spanyolország egészében az EU statisztikáiban hátul kullog, addig Barcelona és környéke egyike Európa 5 legfejlettebb gazdasági övezetének. Gyakorlatilag Spanyolország két fővárosa van Barcelona a gazdasági, Madrid a politikai. Erre persze büszkék a katalánok, és hangot is adnak ennek. A katalánok a spanyolokat naplopó bandának tartják.

A katalanok - szigoruan teorikus megkozelitesben - valami olyanok lehetnek, mint romanok: kevert egy kis ez + egy kis az. Szerintem rajtuk kivul senki nem foglalkozik az o baromi nagy nemzeti erzesukkel. Ez olyan mintha egy roman nacionalista kiall a sarokra es veri a mellet, hogy "tolvaj vagyok". Kabarr.
A katalán nyelv és spanyol között kb. annyi a különbség, mint pl. a szlovén és a szerbhorvát között. Kultúrában azonban nagyobbak különbségek, míg a spanyolok inkább konzervatívabban, a katalánok inkább a liberális-baloldalibb felfogásúak. Franco ideje alatt a katalánok (de a baszkok is) el voltak nyomva, ebben nem kis szerepe volt, hogy a Spanyol Köztársaság éppen Barcelonából indul. A Barca-Real meccsek emiatt nem csak a fociról szóltak és szólnak ma is. (a mi Fradi-Újpestünk ehhez képést kismiska).
Gondold el, mi lenne, ha Erdélyben lenne egy erős "magyar" csapat...

Mint ahogy az is az, ha katalannak nevezzuk azt a csapatot, ahol jatszik brazil, portugal, a kisebb ovodanyi holland, francia, feher meg oroszlankergeto szinu. Ergo az orszag szerint hatarozzak meg - ahol el\vegetal -, hogy egy csapat - esetunkben - spanyol.
Hát, amit írtál gyakorlatilag minden nagycsapatra igaz, Európa első nyolc klubcsapata gyakorlatilag egy-egy világválogatot. Bármilyen nemzetiségű játékos, akár a Reálban, akár a Barcaban játszik, egyszerre "félistenné" válik. Az, hogy mennyire válik belőle "isten" attól függ, hogy mennyire tud azonosulni a csapat hagyományaival (lásd még Fradi-szív). Puskás Öcsi bácsi, Hugo Sanchez, Zamorano, vagy Cruyff, Stojcskov, Ronaldo például ilyenek.

Üdv
József

Előzmény: francisdrake1 (161)