paul2 Creative Commons License 2000.10.25 0 0 1183
Lássuk sorban!
- A minipiramisos építési sorrendet egyértelműen elvetném. A történeti példa egy lapos sírépítmény fokozatos bővítgetése, tervszerűsége sem közelíti mega piramisét, de még a kövek elrendezése is lényegesen eltér a két helyen.
- A korábbi 2 perc/blokk sebességből és a 4 lépcső/óra emelési tempóból 8 párhuzamos útvonal adódik, ez elég nagy magasságig elférne a piramis oldalán. Az utolsó pár méter ilyen szempontból meg már nem perdöntő.
- Az emelést végzőknek a blokkal azonos szinten kell állniuk, ott kb egy méteres helyen kellene három embernek egymás mellett dolgozni. Egy-egy ember biztonságosan elfér, viszont annyi kevés az emeléshez. Két-két emberrel próbálnám, ha mindenképpen emelővel kell.
- A kő, illetve emelők alá rakandó fák mennyisége nem elhanyagolható (durva becsléssel 2 mázsa), ráadásul a harmadik oldalról kell őket mozgatni, egy szinttel lejjebbről. Két méter magasságban már az egyiptomi nem pakolt stáflikat. Itt jön jól, hogy a blokkok nem kockák, ezért alacsonyabbak valamivel, de még így is határeset.
- A kő egy szinttel való feljebbemelése után, a brigád célszerűen vele megy, és mikor felértek, fogják a cókmókot és lemásznak vele legalulra.
Ellenkező esetben az emelés után félre kéne rámolni mindent és várni a következő kőre, ez minimum egy ütem kihagyás. Aztán visszacuccolni, és csak akkor lehet nekifogni a következőnek. Így túl sok az üresjárat, és túl merev a rendszer.
- A görgőkkel is van gond. Azoknak a középső A jelű alátámasztásokon kell gördülniük. Aztán az új szinten az első alátámasztások behelyezése után ki kellene venni a görgőket. Nem megoldhatatlan, csak éppen rontja a tempót.

Mindezek miatt a 4 m/h emelési sebességet aligha tarthatjuk. Rampával 500 m/h gond nélkül elérhető, bár kétségtelenül nagyobb brigáddal.

A piramison magán képzett rampa ellen azt vetettük fel, hogy a bizonyítékul szolgáló félbevágott köveknek nyoma sincs. Ám a lépcsőket kisebb kövekkel, agyaggal is kitölthették volna, hogy ferde utat kapjanak. Az gyakorlatilag nyom nélkül eltávolítható. Az igazi baj vele, hogy a kövek többé-kevésbé kötésben vannak, amennyire a fényképekből látszik. A rampa eltüntetésekor viszont emiatt magasabban fekvő kő alá kéne a következőt betuszkolni.

Óhatatlanul elébevágunk a következő részeknek, de se a "belső" (=nem külső) rampa, sem a lépcsőnkénti emelés nem igazán alkalmas a burkolat felrakására, legalábbis úgy látom. Viszont ha van arra alkalmas módszer, az alkalmas lehet a mag összerakására is. Ezt feltehetően vizsgálni kell.

Előzmény: Törölt nick (1182)