lord Creative Commons License 2000.10.24 0 0 228
Kb. 1 órája értem haza Vasból és az első 4 kg gomba megpucolása után eljöttem, hogy megkérdezzem: ki tudja milyen finomságot lehet készíteni barna nyálkásgombából?
Szombathelyen a vizsgáló alig akarta visszaadni, merthogy annyira szereti. Szerinte nagyon finom. Ízre viszont kifejezetten savanyú. (mármint nyersen) Miután baromi macerás megpucolni (csak azért vállaltuk, mert szerinte nagyon jó) nagy segítség lenne, ha vki tartana a tarsolyában nagyapai receptet. Szégyen-gyalázat, de ízletes rizikét sem készítettem még (pláne nem 3 kilót) azzal mit lehet kezdeni?

A többi zsákmányról: káposztagomba, piruló galóca, őzláb (de akkorák! malomkerék! és annyi!), lila pereszke, ízletes rizike, gumós csiperke, fenyőtinóra, aranybarna és bronzos és érdesnyelű és szemcsés és egyéb tinóra, vargánya (úrigomba), trombitagomba, szürke tölcsérgomba, párducgalóca, gyilkos és légyölő galóca, begöngyöltszélű cölöpgomba, ezerféle galambica, harmat és csengettyűgombák, fülőkék, tuskógombák meg ami nem jut eszembe, meg amit nem ismerünk és elfeljtettem, meg egy-két fajta amit sohasem láttunk és könyvben sem találtuk. A lényeg: nem túlzás a "gombaszőnyeg". Meg kellett tanulnunk repülni, ha nem akartunk gombára lépni. :) Hihetetlen élmény volt ám.

Egyebek: kedves Kopancsi, sajnálom elkerülte a figyelmemet amit írtál a CD-ről. Kértem a moderátort, hogy egyesítse a két topicot, de se válasz, se egyesítés. Ennél többet mit tehetek? Még a topictárs beleegyező nyilatkozatát is mellékeltem a kéréshez.
Vargányát 800-1000 veszi meg az átvevő, a szombathelyi piacon 1500-1800 kilója, Pesten a Nagycsarnokban 6000 Ft. Sajnos mi keveset találtunk, de láttunk kapitális példányokat (másoknál), nem is egyet. Már a látványért megérte leautózni.
Más: a potypenkáról (nálunk így hívják) én is azt tudom, hogy vmi szegfűgomba-féle. Említettem vhol, hogy nálunk savanyítva rakják csalamádéba, de jó levesbe is.