paul2 Creative Commons License 2000.10.16 0 0 1145
Kicsit részletezem a véleményemet.
Az antikithérai lelet a bolygók mozgását mechanikusan leképező szerkezet. Egy egyedülálló lelet, merthogy nem találtak belőle többet. A maga korábban több volt belőle, de azokból értékelhető darab nem maradt fenn. A készülék luxuscikknek számított, mert nagy munkával lehetett előállítani és a kor színvonalához képest magas szintű finommechanikai és csillagászati tudást tartalmazott. A köznép számára megfizethető változat a nem létezett, mert ha megfizethetővé egyszerűsítik, működésképtelen. (Ma az ilyen esetekben a tömeggyártás segít, így nem csak Rolex óra van, hanem Tiko is. Ám kézi gyártással az utóbbi is megfizethetetlen lenne, így aki meg ki tudná fizetni, inkább az az előbbit választaná)

A szerkezet alapos vizsgálattal egyértelműen kézi megmunkálásúnak látszik, pl
- egyes skálák fő osztásai szerkesztettek, a közbülsők szemmértékkel készültek.
- a fogprofil egyszerű 60 fokos, tehát messze nem tükrözi azt a technikai szintet, mint a legolcsóbb mechanikus karórák 30 éve.
- az egész szerkezet ugyanolyan anyagú és vastagságú lemezekből lett kivágva, nem egy túlfinomult konstrukció
- A kerekek tengelye négyzet keresztmetszetű, ez a "garantáltan földi" konstrukcióknál is szokásos volt, ugyanakkor a bonyolultabb fémmegmunkálási technológiák (sajtolás, huzalhúzás) mellőzősét jelenti.

A benne megtestesülő csillagászati ismeretek a babiloniaktól kerültek a görögökhöz az előző évszázadokban.

Ezek után úgy vélem, semmi ok a készülék származása körül idegen (ismeretlen civilizációtól származó) hatást feltételezni.

Előzmény: Csekk (1141)