Sziasztok!
Nekifogtam LM barátunk levelét ovlasni, és 'valós időben' válaszolok rá, ezért lehetnek apróbb félreértések, de igyekszem ezeket kiküszöbölni.
A kritikus pont tényleg elérkezett :) Az ész és a tekintély vitája megint kiújul :) (bocs:)
LM, ne haragudj, lehet hogy tévedek, de a szavaid alapján úgy érzem különböző "tudatlansági osztályokba" sorolsz minket, mintha le is néznél kicsit, és fel sem merül benned, hogy mindenkinek lehet igazság a szavaiban. Én sosem tettem olyan kijelentést, hogy "a lelked mélyén", mert nem érzem azt, hogy teljes mélységében tudnám kiben mi zajlik. Meglep, hogy valaki azt magyarázza, hogy mi zajlik a lelkem mélyén, és az értékitéletét is hozzáfűzi. Fel sem merül benned, hogy én nem hiszek a kinyilatkoztatásban, "mint olyanban"? Számomra az életem, minden szellő, minden madárdal Isteni kinyilatkoztatás, és úgy érzem az élet szentségének sárbatiprása lenne ha öreg, poros könyvekben próbálnám Istent keresni, nem egy kislány mosolyában vagy akár egy eldobott kőben. A reink számomra Isten legkedvesebb igérete, hogy mindenki, én, a szeretteim, a rokonaim, de még a számomra közömbös emberek is MIND eljutnak hozzá, és a "végén" együtt fogunk örvendeni. Nem tudom, miért ragaszkodnak egyesek a pokolhoz, mintha az jó lenne valaki számára. A bibliában személyesen találtam tévedéseket, volt benne gyűlölet és kirekesztés, a szivemben élő Isten szinte sirt bizonyos részeknél. Nem érzem, hogy "egyetlen Isteni kinyilatkoztatás" lenne.
A bibliát mindenki úgy magyarázza ahogy akarja, és egyszer próbáld meg - csak a kisérlet kedvéért -, hogy úgy olvasod mintha hinnél a reinkben, és MEG FOGOD LÁTNI, hogy úgy is lehet értelmezni, belemagyarázás NÉLKÜL! A biblián kivüli próféciák sokszor egyszerűen emberségesebbek mint maga a biblia és némelyik hiteles is. Olvass utána mondjuk Edgar Cayce életének, rájössz mire gondolok. Emberek ezrei gyógyultak meg a segitségével, pl. Ja, és katolikus volt, évente egyszer elolvasta a bibliát.
Én sem vádaskodom, de engem messze félreelemeztél, vagy csak nem érted az indokaimat ami ugyanolyan probléma :)
Tudod ezen megütközhetsz, de én általában sajnálom már a keresztényeket, egy részüket (igen, jól látja mindenki) le is nézem. Azért, mert képtelenek gondolkodni, nem tudnak hinni magukban és az igazuk (téves) tudatában BÁNTANAK MÁSOKAT. Ezt nem birom. Te nem tartozol azok közé akiket lenézek, de sajnállak egy kicsit, mert olyan dolgokban hiszel amik nem boldogitóak, és nekem az életben csak a szeretet és a boldogság valóság. Nem hiszek pokolban mert egy boldog és szerető Isten nem hagyna SOHA örök szenvedést.
Most a filóról... Ez érdekes lesz, de látom, hogy te sem vagy kutya :) Meglep, hogy mennyire normálisan épitkezel néha. Persze konok vagy, de ki nem?! :))))
Filozófiai válasz 1: az hogy valami egyszerűnek tűnik sosem bizonyitja az igazát
FV 2: a különállás és az egység NEM zárják ki egymást. Ahogy láthatod, a földön különállás van, a "mennyben" egység, csak azon a kis részleten vitatkozunk, hogy a földön a lelkek is külön állnak-e vagy csak a test. Nem látom okát, hogy miért ne állhatna külön a lélek, a túlvilágon miért ne egyesülhetne.
FV 3: Nem a fizikai test tesz különbözővé, ezt bármelyik egypetéjű ikerpár megmondhatja neked. Vannak hasonló emberek különböző természettel és különböző emberek hasonló természettel.
FV 4: Nyugodtan igaza lehet Ari.-nek, feloldódhatunk egy egységben, de ez megintcsak nem jelenti azt, hogy most ne állhatnánk külön :)
Arisztotelész ugyanúgy tévedhet mint bárki más, ő sem volt különb ember akár tőled, akár tőlem :) A biblia irói sem voltak különbek :) Nem értem miért kéne egyik forrásra hallgatni, a másikra nem, mikor mind elolvashatod, és a saját eszeddel tájékozódhatsz.
Figyi, annak, hogy MIT ÉRDEMES FELTÉTELEZNI ÉS MIT NEM, SEMMI KÖZE AHHOZ AMI VAN. Szerintem ez nyilvánvaló. Valaki meg tudja ezt cáfolni?
Az, hogy valami bonyolitja vagy egyszerűsiti a magyarázatot, nem jelent semmit, csak az jelent valamit, hogy igaz-e vagy nem az adott elmélet. Tévednék? Mi van ha a magyarázat TÉNYLEG bonyolult? :))) Occam okosnak hitte magát de alapjaiban vétette el a célt. Az okoskodást egyszerűsitheti valaki, de nem biztos, hogy azzal jut közelebb az igazsághoz.
A hugodnak a szögfüggvények még fölösleges létezők voltak, DE ettől függetlenül LÉTEZŐK... Gondolkozz. Attól hogy valaki nem éri fel (nem te) a lélek-szellem-test hármasságot (példának: hugod) attól még nem tuti, hogy az nem létezik. Csak mélyebbre kell nézni.
Nekem nem tudom miért hozod fel ezeket a dolgokat, amiket még van türelmem igy este boncolni azt eddig is tudtam de Occam borotvája az egy kritikán aluli, majdnem értelmi fogyatékos okoskodás, elnézést azoktól akiket ez sért. Attól, hogy nincs "szükség" Istenre, még létezik. És amit irtál annak nincs köze reinkhez, csak Istenhez, akinek a léte számomra nem is hit, hanem tudás.
Álmos vagyok, de várom a válaszokat :)))))
Matey