Gabo_d Creative Commons License 2000.10.09 0 0 193
Tyler!

Hogy miert szar az angol valogatott?Te azt mondod,hogy olyan legiosok vannak Angliaban,akik mashol nem alltak meg a helyuket.Szerintem kisse tulzas egy Bergkampot,Kanut ide sorolni.Oket barmely kulfoldi csapat szivesen latna soraiban.
A magyarazat a legiosok SZAMA es MINOSEGE.
A 90-es evekben,mikor Anglia megnyilt reszben a kulfoldiek elott,rengeteg legios igazolt a szigetre.Kezdetben csak nagyobb kvalitasu jatekosok.Ok egyertelmuen szerepet jatszottak az angol foci elorelepeseben.Am meglatasom szerint sajnos az angol jatekos-piac telitodott,mar ami a legiosok szamat illeti.Van egy szint,amelyen tul a kulfoldiek mar koloncot jelentenek.
Azert hatraltato tenyezok,mert nem tud minden klub Bergkamp,Petit,Stam szintu sracokat igazolni.Idejonnek olyanok is,akik a fejlodest nem segitik,am attol meg befernenek mas bajnoksagba is,nem ugy,mint azt Te irtad.(pl.:Solano)Es a gyengebb kepessegu legiosokat altalaban a kozepszintu es kis koltsegvetesu csapatok veszik meg.
Hogy miert vesz egy kozepes szintu klub gyenge legiosokat,ahelyett,hogy nevelne ANGOL fiatalokat?
Erre nem tudok igazabol valaszt adni.Sok osszetevoje lehet.Szerintem az angol futballba bearamlott merhetetlen mennyisegu toke miatt a klubok nagy penzt akarnak szakitani,de GYORSAN.A kulcsszo:GYORSAN.Ezert egy meggyengult posztra nem kezdenek beepiteni egy 18-eves brit gyereket,hanem leigazolnak egy legiost.Ugyanis az IDO penz,es gyorsan kell eredmenyt felmutatni,ha TOKET akar a klub.A kozepes kepessegu legios biztos tud annyit,mint egy ifi korosztalyu gyerek.

Ami nagy baj,es szerintem ezzel kevesen szamolnak,hogy a fiatal,a klub altal felnevelt focista kotodese ezerszer szorosabb lesz a klubhoz,mint egy legiose.A kissrac egesz karrierjet,ha kell alarendeli majd a klubnak,es nem igazol el mashova,ha 100 fonttal tobbet ajanlanak hetente.Ez az,ami egy legiosnal nincs meg sok esetben,a LOJALITAS.Gondoljuk meg,mennyivel motivaltabb egy olyan labdarugo aki a klubert,a tarsaiert,a szurkolokert jatszik,mint valaki,aki alig varja szombatot,hogy felvehesse a csekket.Igaz ez a jelenseg nem Angliaban a legfeltunobb,hanem Spanyolorszagban es Olaszorszagban.Persze vannak ellenpeldak,mind klub-,mind jatekosok szintjen.Hadd emlitsem meg a Manchester United-ot,ami a jovobe tekintve oriasi hangsulyt helyez a sajat nevelesu jatekosokra,es probal esszel igazolni.De ezt inkabb nem folytatom,hisz a MANCHESTER UNITED forumban,mar kifejtettuk ezt egy parszor.

Emlitetted a Chelsea-t.Es egyetertunk,hogy nevetseges,amit csinalnak.En sem ertem miert vesznek meg embereket,mikor vannak ott is tehetseges fiatalok.De szemuket vessek arra az iranyzatra inkabb a Chelsea,Arsenal vezetoi,amit a Leeds,Manchester United,Liverpool kovet.

Angolok karrier epitese kulfoldon.Hadd idezzek Roy Keane-tol:

"I`m only just good enough for United - if I go to Italy it will only be for a holiday."

Ez a hozzaallas tukrozi a brit mentalitast,amit nem muszaj senkinek sem szeretni,szimpatikusnak talalni(bar sok millio nem brit ember teszi azt),de el kell fogadni.Angliaban nem ugy nottek fel a gyerekek,hogy olaszokat,spanyolokat imadtak.
Nekik megvoltak a sajat hoseik a szigeteken.Egesz eletuket az angol futball-csillagok csodalasa toltotte ki.A nemzet magaenak tudhat olyan merteku hazaszeretet,lokalpatriotizmust,elfogultsagot(!),ami magyarazat lehet arra,miert nem vagynak kulfoldre.A masik ok pedig eleg kezenfekvo.Nem jelent a karrierjukben elorelepest,ha tavoznak Angliabol.Hany angol legios jatszik kulfoldon?Szinte nulla,es nem azert mert nem kellenenek.
Ha mar az angol labdarugok moralis tartasat elemeztem,akkor egy pelda:
Figo lelkiismeretfurdalas nelkul igazolt volt klubja osi ellensegehez.Erre egy angol nem lenne kepes.Az altalad emlitett "alkoholista Adams" egesz eletet az Arsenalban toltotte.Es ezert becsulom.

A harmadik valasz,a vajon MIERT nem tudnak karriert epiteni kulhonban kerdesre:Ez a valasz talan a legosszetettebb.Tanulmanyok foglalkoztak mar az angol foci,es az europai foci kozti kulonbsegekkel.Most nem akarom azt begepelni,mert hosszu,es osszetett,de a lenyeg,hogy gazdasagi,tortenelmi,tarsadalmi okai vannak,melyek egymassal sorosan osszefuggve es osszekapcsolodva tereltek az angol focit arra a vaganyra,amelyet senki sem kovetett.Es errol a vaganyrol nagyon nehez atcsatlakozni az europaira,ha erted mit akarok mondani.

A taktikai fejletlensegrol,a technikai kepzetlensegrol ne beszeljunk.Ha akarsz,akkor fejtsed ki mire gondolsz,mert Te tenyeket akarsz, es en is.

A tornak elotti nagyszajusagrol annyit,hogy mas nemzetisegu szakemberek is megszoktak erositeni,hogy az angoloktol kiugro teljesitmeny varhato.Az angol sajto persze a vegletekig GERJESZTI ezeket a hangokat.En szemely szerint nem vagyok oda az angol ujsagirokert,ugyanis nagyon a vegletek kozott irnak.Istenitenek,aztan bunozoknek kijaro haragot gerjesztenek(Beckham).

1996-ban az angolok nem kaptak biroi segitseget.Ha ugy erzed,akkor mondj peldat,bar ugysem fogok ra emlekezni:-)))

1998.Ki jott a birokkal?Elismerem,hogy David oriasit hibazott,mikor felemelte a labat,a foldon fekve,ugyanis alkalmat adott arra,hogy egy argentin,magat ferfi labdarugonak nevezo egyen kibontakoztassa mindazt a szineszi tehetseget,amit a forro,latinus temperamantum biztositott neki.

Nem anyaztam,erveltem,bar lehet,hogy kisse elkalandoztam...

Gabo
HAJRA ETO&MU!!!