CSerfa Creative Commons License 2000.10.06 0 0 21
Szerintem a Maxtor vinyó a legjobb vétel.
Egyébként ha tisztességes kereskedő árul vinyókat, általában a korszerű hard diszkekre 3 év garanciát ad, de ha Quantum, azaz azokra csak egy évet.
Üzemeltetési tapasztalat: a Maxtor vinyók kb. 0% meghibásodással bírnak, míg a Quantumok igen jelentős része meghibásodik. (Informatikai iskolában vagyok hardveres) Kerekedők tapasztalata is ez (vagy inkább szervizeseké).
Ezek igazolására érdemes olyan kereskedők honlapjára elmenni, mint Compugroup.hu, vagy extra.hu/neuro2000, utóbbi azt állítja, Maxtor még nem hibásodott meg sok százu eladott darabból.
A mai Quantumok közül egy sem alkalmas szvsz komolyabb használatra, nálunk szerverben 10 hónapot sem bírtak ki, végül kollégáim is leszoktak a márkáról nagy nehezen (mert a Quantumok szeretete valahogy, mint a kábszer :-))
Egyébként évek óta használok otthon Quantumot, annak semmi baja.

Egyébként árban is a Maxtor a nyerő, és asszem csendességben egyedüláló (nyitott gépbe szerelt 23 GBájtos (5400 ford./perc) vinyó működését, fejmozgatását nem lehet hallani!) Sebességével sem lehet semmi probléma, több 7200 fordulatú, meg többféle 2MB cache-ű típusuk van (lásd Neuro2000).

Szóval sok informatikus (hardveres) ismerősöm, a kereskedők és a magam tapasztalata alapján Quantumot semmiképpen nem vennék, nem véletlen, ha bármely típus 3 év, de a Quantum csak 1 év gari...
Ha már garancia, a WD ha jól tom, 5 év garit ad vinyóira, és mikor valami problem volt, becsülettel cserélgette is.
Ami a WD mellett szólhat, a WD vinyók szinte minden más vinyó mellett gond nélkül műxenek (nincs olyan, hogy "nem szeretik egymást", ez egyedülálló, azaz, ha valaki sok mobil rackes vendéget vár, akkor vedégfogadó gépbe szvsz a WD a legkevésbé problémás (nem véletlen ez, mert a vinyók vezérlőelektronika gyártásában-fejlesztésében a WD jár az élen, sőt, ők készíteték a legtöbb és a legelső hard disk elektronikákat ill. ezek chipjeit, lásd pl. a régi bármely vinyóvezérlő chipkészletét)

Ahogy én látom, a Quantumok mellett csak a megszokás (hűség), meg az önigazolás (ha megvettem, hülye csak nem vagyok) szól. Sem ár, sem sebesség, sem csendesség, sem összeférhetőség, de különösen a megbízhatóság nem erősségük.

CSerfa