ks Creative Commons License 2000.10.05 0 0 1027
Sziasztok!

ebben a topicban régebben már hozzászóltam, most lenne néhány kérdésem Kiranhoz. Elöljáróban megjegyzem, hogy szerszámokkal foglalkozom,szakmabeli vagyok, ezért is érdekelne a téma technológiai oldala, mert nem elhanyagolható tényező, tehát kérdéseim Kiranhoz:
- Szerinted milyen technológiát használtak a kövek kitermeléséhez és darabolásához?
- Milyen technológiát használtak a kövek egalizálásához (ez az a folyamat, mikor síkra csiszolják a lapokat)
- Hogyan illesztették a helyükre a köveket, hogyan végezték ott helyben az illesztést-összecsiszolást?
Voltam Kairóban márciusban, engem is nagyon érdekel a téma, de nem a "logisztikai" része, hanem a kőmegmunkálás. Mint szakember, meg voltam lepődve a belső sírkamrákban található illesztéseken, mert ezeket a mai gyémánttárcsa+vízhűtés technológián kívül mással nem nagyon lehet megmunkálni ilyen pontosan. A repesztéses-kézzel csiszolgatásos technika eleve kiesik, mert egyrészt nehezen lenne kivitelezhető, másrész rettentő sokáig tartana a pontos munka.
Másik felmerülő probléma, hogy elvileg minden kőnek közel azonos nagyságúnak kell lennie, mert különben nem lesz sík az adott éppen felrakott szint, ami a piramis torzulásához vezethet.
- Hogyan végezték a szintezést? Elég nagy a piramis oldalélével áthidal távolság, ezt optikai segédeszköz nélkül nem nagyon tudom elképzelni.
Mára ennyi
üdv
ks