paul2 Creative Commons License 2000.09.29 0 0 994
A víz - hogy sok volt vagy sokszor volt, az ebből a szempontból mindegy, - belefolyt a szfinx gödrébe, és erodálta a falat. Ugyanez a víz, kifolyván a gödörből nem erodálta a környéket. Legalábbis nem tudok róla és ez zavar. Hogy mit old meg a magyarázat (mármint a vízelvezetési problémán kívül) azt nem tudom. Amíg van esély, hogy van ellenőrzött magyarázat, én nem állok neki alternatívákat kitalálni.
Az időjárás leírása stimmel, hiszen a Szahara közepén látszanak a kiszáradt folyóvölgyek, bennük még ma is vannak élő növények, némelyik akkora, mint egy ötéves bokor, közben 5000 (!) éves, a gyökerének még éppen sikerült követnie a talajvízszint süllyedését.

A csontban talált anyagok valóban nehezen kerülhettek oda a szállítás során. Viszont ez a mumifikálásra is érvényes, hiszen a csont meglehetősen tömör, a halál után az anyagcseréje is leáll, arról me nem tudunk, hogy a halottakat kicsontozták, a csontokat megfurkálták és beinjekciózták volna, akkor viszont hogy jutottak be a vegyszerek?

A szent kerület fala - a tapasztalatok szerint - a homok ellen nem véd. Ezt azonban nekik is tudniuk kellett, így funkciója inkább más volt: lehatárolás a jövő-menőktől, az elkülönülés kifejezője, esetleg fizikai védelem a behatolók ellen.

A világtengerjárás gondolata nekem nem ellenszenves, de az egyiptomiaknál lényegesen fejlettebb népet az eddigi nyomok nem valószínűsítenek. Emellett a vegyszerek eredetét sem intézhetjük el ilyen egykettőre, ugyanis hasonló vegyületek különböző növényekben is lehetnek, biztos, hogy az ilyenek közül egy sem volt az óvilágban?

Előzmény: Csekk (991)