Csekk Creative Commons License 2000.09.26 0 0 963
Kedves Outdown!
Irod:
"""Ha én egy jóságos világjáró tanító volnék (akármivel is járnám a világot), bizony a legfontosabb kultúrnövényeket MINDENHOL elterjeszteném."""
Biztos ez???
JAJ kérlek ne tedd!!!!
Vajon nem ezt hívnánk "egy feltételes esetben" ÖKOLÓGIAI katasztrófa esetleges előidézésének:))????
Hogy megértsd mit okoznál, mondjuk próbálj ma bevinni egy idegen növényt, vagy egy icipici állatkát (pld. cserepesvirágot szülinapra) Ausztráliába!!!
(A parlagfüvet már megsem említem)
De ne tévesszük szem elől, hogy nem valószínű itt az élelmiszer hiány! (A Nílus és környéke akkor még egy komplex ökoszisztéma volt, tele halakkal)
Ráadásul itt termett a térség legkíválóbb árpája. A gabona nemesítését már jóval a bronzkorszak elött megkezdték, és amennyire jók voltak a technikai lehetőségeik, annyira feltétlenül jó volt a termés is. Vannak antropológusok, akik pont ennek köszönhetően tudják be, hogy a homo sapiens testméretei, közel a jelenlegire növekedtek. (A magasság vagy 20 cm-el is, cca ie 10.000 elött nemsokkal)
Az ezt megelőző korokban nemcsak alacsonyabbak voltak, (a csontvázak tanusága szerint) hanem nagyobb volt az arány, satnya gyenge példányokban is.
S mivel a Nílus termékeny völgyében pld a fajunk populációja ie. 3000 körül nem lehetett több mint 2, -3 millió példány, (Elötte mégkevesebb) nem is tudtak volna annyi földet megművelni, mint amennyi a rendelkezésre állt.
A közvetlen, egy szűk vizpati sávban öntözni sem kellett, csak elszórni a magot amikor az áradás visszahúzódott, és ha nem csináltak semmit sem, akkor is néhány hónap múlva arathattak!
ie. 10.000, vagy az körül volt egy bizonyított ugrás a fajfejlődésben, és oka a megváltozott táplálékban lelhető fel. Ez a "gabonanemesítésnek" volt köszönhető.
Persze itt ne gondoljunk valami nagy dologra, hanem inkább a népsűrűség növekedéssel párhuzamosan jelentkező olyan praktikumra, hogy módjuk volt a termés minőségi külömbségei kapcsán a válogatásra.
Vagyis egy szelekciós tevékenységet gyakoroltak. Mindig a szebb, vagy valamilyen szempontból jobb termést tették el vetőmagnak.
Teljesen mindegy lett volna, hogy mondjuk az árpa termesztés helyett kukoricát termeltek volna, vagy krumplit. Akkor sem lett volna több élelmiszerük, mint amennyiért megtudtak dolgozni. Vagyis az idő és adott kor technológiai színvonala az igény tükrében. A termés jellege mindegy.

Viszont a felvetéseddel pont ellenkező előjellel, tudunk anomáliáról e területen, de viszont az nem élelmiszer jellegű!
A tény, amivel itt szembetalálták magukat a tudósok, hogy nagy valószínűséggel ismerték a DOHÁNY-t, valamint a KOKAIN-t! Gondolom ti is hallottatok róla, miszerint több múmiában "óriási" mennyiségben megállapították a jelenlétét.
A tudományos vita folyik körülötte....
Üdv:
Csekk

Előzmény: outdownS (958)