rettegen Creative Commons License 2000.09.26 0 0 16
nakéremszépen
Megtette a hatását a qrvanyázás!
lecsaptak a pitykék!
jobb későn mint soha.
ha hozzá tudtam járulni a bukáshoz külön öröm, de szerintem nem innen figyeltek föl rá! (bár első hozzászólásom sem tegnap született!):
Az Urbán Zsolt nevű volt haverom meg bekaphatja, hogy eddig jutott! Őt is bevitték, és remélem polgári peres utón be lehet vasalni tőlük a dellát!
Károsultak - Pereljetek! ha nincs lé, legalább üljenek egy kicsit.... naaaa!
a cikket én a Népszabóból csórtam, de a zöldujságtól kezdve a MH-ban , minden újságban benne van:
"Háromszázmillió forintos átverés

Piramisjáték szervezésére szakosodott bűnszervezetet leplezett le a múlt hét végén az ORFK szervezett bűnözés elleni igazgatósága. A rendőrök akkor csaptak le a szervezet vezetőire, amikor értékelő összejövetelüket tartották a kőbányai Pataky István Művelődési Központban. A csoport 300 millió forinttal károsította meg a hiszékeny befektetőket.
--------------------------------------------------------------------------------
A múlt csütörtökön az Európa Kft. szervezésében félévértékelő összejövetelre gyülekeztek a Funlife Ltd. legsikeresebb menedzserei. A házi ünnepséggel egybekötött rendezvény 350 résztvevője egy ismert humorista fellépését várta, ám helyette az ORFK szervezett bűnözés elleni igazgatóságának tisztje lépett a színpadra. „Ez egy rendőrségi akció, kérem, egymás után hagyják el a helyiséget”, mondta, mire a teremben ülők üdvrivalgásban törtek ki és tapsolni kezdtek. Utóbb többen elismerték: azt hitték, a Kész átverés show számára rejtett kamerákkal filmezik őket. Csak akkor döbbentek rá, hogy valódi rendőrségi akció részesei, amikor észrevették, hogy félszáz rendőr körbevette az épületet, és az ajtóknál felállított ellenőrző-áteresztő pontokon lefénymásolták irataikat, elvették a Funlife Ltd. feliratú kitűzőjüket. A rendőrség több károsult feljelentése nyomán a nyár elején indított büntetőeljárást ismeretlen tettesek ellen, piramisjáték-szervezés bűntettének alapos gyanúja miatt.
A nyomozás megállapította, hogy 1999 nyarán feltűnt Magyarországon a Skyline International Ltd. A magyarországi székhellyel vagy telephellyel nem rendelkező vállalkozásról a rendőrség még nem tudja biztosan, hogy bejegyezték-e a céget valahol, és ha igen, melyik országban. A cég rendezvényeit egy, a Skyline feltűnésével egy időben hazánkban alapított cég, az Európa Kft. szervezte.

A társaság a rendőrség álláspontja szerint piramisjátékot szervezett Magyarországon. A társaság külföldi irányítója a német Udo D. és Thomas K., valamint a lengyel Zigmund K. volt, míg a piramis csúcsán a magyar H. Mihály állt. A külföldi igazgatók szigorúan szabályozták a szervezet működését, amelyet az óvatosság és a bizalmatlanság jellemzett.

Az lehetett a szervezet tagja, akit a régi tagok közül valaki „ajánlott”, és aki a saját nevére devizaszámlát nyitott valamelyik magyar bankban, majd arról 1400 dollárt átutalt a Skyline svájci bankszámlájára. Az új tagoknak ezután a lehető leggyorsabban ki kellett építeniük saját hálózatukat. Az első két beszervezés után ugyanis személyenként 400, a további tagok után egyenként 480 dollár „fejpénzt” kaptak, s így mindig feljebb és feljebb jutottak a piramis csúcsa felé. Ha a beszervezők által beszervezett tagok is újabb tagokkal gyarapították a szervezetet, a beszervezők beszervezői minden új jelentkező befizetéséből 280 dollárt kaptak. A menedzsereknek – ez a titulus illetett meg mindenkit, aki már befizette a maga 1400 dollárját – személyesen kellett ellenőrizniük, hogy az új tag valóban átutalta-e a svájci bankszámlára a belépti díjat. A Skyline az idén nevet változtatott. A társaság Funlife Ltd. néven folytatta tevékenységét, de már 1800 dollárt kellett befizetniük az újonnan jelentkezőknek.

A rendőrség eddigi adatai szerint a Skyline, illetve a Funlife Ltd. együttesen alig több mint egy év alatt mintegy 500 személytől 300 millió forintot gyűjtött össze, s ez után csaknem száz menedzserének mintegy 30 millió forint jutalékot fizetett ki.

A piramisjáték fő szervezői közül két német és egy magyar vezetőt a hét végén a bíróság letartóztatott, míg a lengyel igazgató vasárnap önként jelentkezett, őt azonnal őrizetbe vettek. Ők azzal védekeznek, hogy amit tettek, nem bűncselekmény. Mint mondták, hasonló vállalkozások Lengyelországban és Szlovákiában is működnek. Hangoztatták továbbá: Skyline és a Funlife „tréningeket szervezett” a tagjainak, amelyeken megtanulhatták, hogyan lehetnek sikeresek az életben és a munkahelyükön. A cégek ezekre a tréningekre kérték az 1400, illetve később az 1800 dollárt. Az ORFK szervezett bűnözés elleni igazgatóságának az ügyészséggel egyeztetett álláspontja szerint azonban a társaság piramisjátékot szervezett.

Azt ma még senki nem tudja, hogy a svájci bankszámlákra átutalt pénznek mi lett a sorsa.

Fekete Gy. Attila

--------------------------------------------------------------------------------"