andzsin Creative Commons License 2000.09.24 0 0 80
A jogi helyzet a következő:
Te, aki igénybe veszed a BKV szolgáltatásait, ún ráutaló magatartással szerződést kötsz vele azzal, hogy felszállsz bármilyen járműre vagy átléped a csíkot a metrónál, tehát jogviszony keletkezik közötted és a BKV között, ún. kötelem, mellérendelő jogviszony. A BKV ellenőr tulajdonképpen a szerződés betartását ellenőrzi, azaz kifizetted e a jegy árát, azzal a vélelemmel persze, hogy a szolgáltatás nyújtója, a BKV teljesíti szerződéses kötelezettségét, azaz jár a busz, metró...stb.
Namost: a BKV ellenőr nem hatóság és nem hivatalos személy. Semmilyen kényszerintézkedést nem alkalmazhat, mert ez jogellenes, kvázi ha felszólít, hogy állj meg, csak ez az előbb említett polgári jogi kötelem az, ami megállásra kényszeríthet, azaz igazolod azt, hogy én kérem teljesítem a szerződést. Nem vagy köteles átadni a személyidet és semmilyen okmányodat. Ezt csak és kizárólag rendőr kérheti el, aki viszont elvileg az adataidat nem adhatja ki a BKV ellenőrnek, az más kérdés, hogy gyakorlatilag megteszik.
Egyébként pedig van egy ismerősőm, aki rövidtávfutó volt, az mindig leszáll velük, szétnéz, aztán szevasz. Állva hagyja őket, ő meg elfüstöl, eddig még egyszer sem kapták el, ráadásul így a rendőr elől is elfuthat, mert az a fegyverét nem használhatja, mert semmi olyan komoly nem történt, amiért ő jogosult lenne fegyvert használni. A szégyen a futás, de hasznos megoldás a legjobb. /Én egyébként bérletvásárló vagyok./