hehe tata Creative Commons License 2000.09.22 0 0 281
Helló Szundi,

Láttam én is a spektrumon annak a műsornak az első negyedóráját, de az rettenetes volt. Hangulatkeltésre épült az egész, tényanyag szinte semmi. A tüzelőanyagcellás részig már nem jutottam el, nem bírtam addig. De az anyagmegmaradás törvénye ide is érvényes, valamint az is, hogy egy tüzelőanyagcella nem tud elemátalakítást végezni (ha nincs benne a részecskegyorsító rész :-))). Ha tehát bemegy x gramm szén, akkor az vagy bennemarad, vagy kijön belőle. Márpedig a metán tömegének 3/4 része a szén. Ha a cellában a metán hidrogénje teljesen oxidálódik, akkor a szén vagy szénpor, vagy szénmonoxid, vagy széndioxid formában jön ki (vagy inkább nem jön, ld. szénpor:-))) Ha viszont a hidrogéneknek csak a fele oxdálódik, akkor elvileg etilén is kijöhet, de ezt nem hiszem, mert annyira gazdaságtalan lenne. Szóval az a lényeg, hogy ha metánt használnak, akkor bizony CO2 válik szabaddá. Ha nem jön ki azonnal, mert oldatban marad (szénsav), akkor is előbb-utóbb fel fog szabadulni. Ha lekötik valami vegyülettel (nagyipari tömegben CaO jöhet szóba), az sem megoldás, mert a CaO-t mészkőből állítják elő, akkor pedig előre felszabadulna az a CO2, amit később lekötnek. Szóval szerintem ez a tüzelőanyagcella így nem működhet. Nem lehet, hogy ők hidrogén üzemanyag felhasználására gondoltak, amikor a CO2 hiányát dícsérték?

Ja, még egy fontos pontosítás: a hőszivattyú nem energiaforrás, hanem fűtési eszköz.
ht.

Előzmény: Szundi (279)