lord Creative Commons License 2000.09.19 0 0 137
Ermak, Carpy, SK
kösz a tippeket. Magam is hasonló módszerrel szoktam belőni, hogy hol laknak még és hol nem. (megdöbbentő változások vannak ám a térképeken, bár ellenpélda is akad, mint Szanticska, ahol évekig egy fószer élt aztán mostmár működik a falu, még honlapjuk is van. :))

Ezt a Zs-betűset megnézem még az ősszel.

Semmiféle kutatás nem történt még az ügyben, naná, hogy először én is a szocintézetet zargattam. De ez legalább biztos infó. Eddig össz-vissz egy 1997-es Népszava cikk tesz említést ( a Kondorosi hajmeresztő históriával együtt), ebből szemezgetek röviden, hátha érdkel vkit.:

1942-ben történt a dolog, a Sajó völgyébe kerültek. Addig vadorzásból éltek (meg gondolom csempészetből)Kb. 400 embert érintett. Nem akartak kötélnek állni, ezért elvitték a férfiakat, mire a nők aláírtak mindent és egy órán belül már bontották is a házaikat a munkaszolgálatosok. Állítólag vmi miskolci ügyvéd intézte az egészet (legyen pofája. nem az ügyvédnek, hanem az ügynek), tehát vmi jegyzőkönyv, rendelet vagy bármi meg kell legyen vhol. Most jön a levéltári kutatás részemről, de ez már nem OKT és bocs az offtopicért.