Oxalis Creative Commons License 2000.09.15 0 0 174
Kedves Harcművész és Gombázó Barátom! Otouto!

Írod:
Már régóta gombászok, mégis gyakran gondot okoz az egyes gombák növekedési ütemének megtippelése. A könyvekben pontatlan, és eltérő adatok vannak. Ki tud tehát infóval szolgálni azzal kapcsolatban, hogy kb. hány nap alatt fejlődnek ki az egyes gombák. Tudom, hogy pl. egy tintagomba vagy egy csiperke jóval gyorsabban nő, mint pl. az őzlábgombák v. vargányák, de mégis gyakran megesik, hogy elöregedett vagy túl fiatal példányokra bukkanok akkor, amikor az ideális fejlettségi stádiumra tippelek.

Megpróbálok röviden válaszolni felvetett kérdéseidre, legjobb tudásom alapján. A köyvekben sajnos csak hozzávetőleg írják le a szerzők a gombák élettanával kapcsolatos eseményeket. Gondolom ez azért van, mert kissé hiányos a megfigyelésük vagy több könyvből vágták össze a megszerzett tudásanyagot.

A gombák két részből állnak.

1. Vegetatív test. Improduktív test.
Ez az a föld alatti gombatest, amelyet micéliumnak nevezünk és ez több évig is szinte láthatatlanul a talajban képes vegetálni, várni a kedvező körülményekre (optimális csapadék, -tápanyag és kedvező hőmérséklet). Amikor ezek a körülmények adottak, akkor a micéliumfonalakban megindul egy robbanásszerű haploid fejlődés, amelynek következménye a diploid (kétsejtmagú) állapot létrehozása. De ez már a másik a részre tartozik.

2. Szaporító test.
Ez maga a "gomba", a föld feletti produktív termőtest. Ezt hívják a gombagyűjtők gombának.
Ezt fogyasztjuk, -ják. Nem tudom, hogy szükségesnek tartod-e, hogy részlezzem, mert ez egy topicoldalnál bonyolultabb folyamat. A topic inkább a rövid tájékoztatást szolgálja. :-((

Hány nap alatt fejlődnek ki?

Ez függ a fenti körülmények adta lehetőségektől. Ha valamelyik kimarad, akkor nem fejlődik ki a produktív test, a gomba.

Azonban, ha a micélium optimális körülmények hatására termőtestet hoz létre, akkor azt a tintagombák esetében 1-2 nap alatt hozza létre, míg a többi vastagabb-tömörebb beltartalmű gombák esetében 3-4 nap vagy a tapló esetében akár évtizedek is lehetnek. Például egy gyógyhatású gombát említek, az Óriás pöfeteget (Langermania gigantea) amelynek súlya akár 2,5-15 kg-ig is terjedhet, a nagysága (átmérő) a 15 cm-től 1,5 méterig is fejlődhet. Ehhez nagyon nagy mennyiségű nedvesség szükséges. Ezért ennek fejlődése akár 1 hétig vagy 9 napig is eltarthat. A tintagombák vizenyős, vékony húsú, szinte átlátszó gombafélék, ezeknek a fejlődése nagyobb esők esetén, már az esőzés alatt elindul, és mire a több napos eső eláll, addigra a hamar fejlődsének indult termőtestek szétfolyósodnak. (Elpusztulnak.) De itt, ebben az esetben a gomba pusztulásával egyben a szaporodást is elősegíti, mert ráragad a körülötte lévő avarrétegre, fűszálakra és az azt bolygató vadállatokra (nyúl, fácán, őz, vaddisznó, stb.), így is terjedhetnek a spórái.

A vargánya-félék egy bizonyos talajtípushoz, a savanyú erdőtalajokhoz kötöttek és az azokban található fafajokhoz, legtöbbször a lucfenyő-félékhez és a tölgyekhez. Ezzel szemben csiperke gomba-félék és őzlábgombák nem ennyire kötöttek, minden talaj és erdőtípusban megtalálhatók.

Az, hogy megesik Nálad a "gombamúmiák" megtalálása, ez nem véletlen a különböző fejlődési állapotokban. Ugyanis amint a fentebb említett optimális körülmények közül bármelyik is az időjárás megváltozásával megszűnik, a vegetatív test tovább tápanyagokat és nedvességet nem szállít a termőtestbe. Így, ezzel saját magát védi a föld alatti micélium-köteg (vegetatív test). Amiket Te találsz száraz "múmiákat" azokat a szél megszárítja, és amíg a gombákban található fehérje bontó enzimek el nem végzik feladatukat, addig ott állnak a termőhelyükön. Éppen ezért ezeket a gombamúmiákat fogyasztásra nem szabad felhasználni!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! A fehérjebontó enzimek melléktermékei a toxinok, ezek olyan vegyületek, amelyek emberi szervezetbe jutva erős, gasztrointesztinális (gyomor, béltünetes) mérgezéseket okoznak!

Kedves otouto! Remélem ezzel a dióhéjnyi válaszommal nem ijesztettelek el a gombák megfigyelésétől és gyűjtésétől. Ha mégis, hogy úgy gondolod, hogy ez az információ számodra kevés, akkor nyugodtan kérdezz tovább! A gombagyűjtéssel és felhasználással kapcsolatos tudnivalókra felhívomazért figyelmed, minden esetben legyél óvatos és csakis gombavizsgáló szakellenőr által megvizsgált gombát használj fel a konyhádban.

Remélem, hogy nem fárasztottalak ki!

Üdv,

Oxalis

Előzmény: otouto (162)