Halottember Creative Commons License 2000.09.13 0 0 3811
Hej

Egyszer valaki ajanlotta ezt a helyet, hogy bukkanjak itt fel mert biztos lenne itt par dolog amihez hozzatudok szolni vagy elmondani.
Hat ehhez kepes a fenykepezesröl nem igazan vagyok hires. Legalabbis a civil reszeröl nem. :-)
Az, hogy egy polgarirepulöteren fenykepezhetsz-e vagy sem igazan helyi megallapitasok dolga. Ha van ott akar egy szem katonai gep akkor pl mar nem lehet fenykepezni meg ha addig lehetett is.
De mindenre rajönnek az emberek.
Egy nagyon jo pelda talan a Norköping-i repter ami mint ismert (talan nem annyira köztetek) a SAAB testreptere. Mivel katonai gepek tesztjei folynak ott igy egyertelmu, hogy a dolgoknak zartnak kell lenniuk. Viszont a repter maga civil mivel van egy törveny miszerint civil ceg nem birtokolhat katonai letesitmenyt. Amennyiben a repter civil meg a jo öreg orosz kgb-s portas is odasetalhat es fenykepezhet.
Ezt halal egyszeruen oldottak meg. A repter körul levö teruletet megvasarolta a legierö 2.5km-es savban. Igy egy gyurut vonva a repter köre ami katonai terulet. Ahhoz, hogy bejuss a repterre atkell menned a katonai teruleten amin mar termeszetesen nem fogsz atjutni mert nincs ra engedelyed. Amennyiben megprobalnad akkor ha sved vagy 5 eves börtön, amennyiben kulföldi akkor azonnali kitoloncolas es örökös kitiltas valamint feljelentes es diplomaciai eljaras ellened abban az orszagban ahol elsz.
Amugy ez nem szigoru mindössze igy van. A mi bazisunkon az F7-en ha odasetalsz a kapuhoz is mar kitoloncolnak. Ha 5km-re levö kiszelesitett orszaguton leparkolsz az egyik beton leallon akkor mar kitoloncolhatnak.
Fenykepezesröl annyit, hogy egy reszben evvel foglalkoztam meg annak idelyen amikor az EC parancsnoka voltam. Elvegre a gepnek többek között ez volt a felhasznalasi terulete. Amikor bevetesekre repultunk es tranzitoltunk egy orszagon akkor allando felveteleket csinaltunk az utunkon. Az illetö orszag tisztaban volt evvel (felteve ha egyaltalan volt fogalmuk arrol, hogy mi a rak is az az EC-130R) es mi is tudtuk, hogy ök is tudjak. Megis megengedtek, hogy atrepuljunk.
Mai modern harcaszatban mar nincs igazan döntö szerepe annak, hogy fizikailag ott legyek feletted, hogy tudjam mit is csinalsz. A föld körul keringö katoani muholdak segitsegevel nincs olyan pontja a földnek amiröl ne lehetne 15 percen belul olyan fotokat produkalni amiket maskeppen közvetlen atrepulessel tudnal csak csinalni.
Akkor miert volt rank szukseg? Halal egyszeru: nekunk nem ez volt a fö tevekenysegunk!
Az, hogy fenykepeket tudtunk csinalni az olyan volt az EC-nek mint egy full extras csodaautoban az ules elöre-hatra dönthetösege. :-)