Törölt nick Creative Commons License 2000.09.12 0 0 18
Kedves DoHi bácsika ! :)
(megatöbbijegizsazé)

Korábban, tán nem is egyszer kifejtettem már itt a fórumon, hogy szerintem van is baj ezzel a sablonossággal és nincs is vele semmi baj, rendben van, ahogy van.
Szóval szerintem rossz is meg jó is a "patternesség" !

Szerintem ugyanis az emberi lélek és egyuttal az elme is folyamatosan fejlodik ill. lehetosége van a fejlodésre.

Úgy gondolom, mindannyian különféle szinteken állunk (amirol szól is egy másik topick ha jól tévedek).

Írtam már azt a (sokak számára jogosan sérelmezett, de sajnos szerintem nagyonis jól megfigyelheto) kategorizálást is, hogy e szempontból három nagy csoportra oszthatjuk az embereket. (igen -igen természetesen végtelen árnyalat létezik):

1. Kollektív ember (csordaszellemu, "birka", rettego, aki görcsösen fuldokolva kapaszkodik valamilyen csoport "szalmaszáljába")

2. Induviduális ember (a lázadó, deviáns, egyéniség, a különc, aki mer spontán lenni, aki mer gondolkodni (!) )

3. Univerzális ember (nem tudok, nem merek nyilatkozni errol, mert nincs konkrét tapsztalatom, legyen elég annyi, hogy Jézus, Buddha, Merlin (már ha létezett) ilyen emberek lehetnek (lehettek?) )

Ismétlem szerintem is annyi szint van, ahány ember. Ám ahogy a színeket is, tudtommal el lehet egymástól választani és egy bizonyos határt húzva kategorizálni, hogy "ez már zöld és nem fekete", (mégis végtelenféle zöld szín létezik) úgy az emberi szinteket is be lehet sorolni szerintem, ha akarjuk.

Aszondom elítélni egyik szintet sem bölcs dolog.

Részint azért mert úgy gondolom, hogy MINDENKI végigmegy minden szinten, kijár minden "osztályt" az "iskolában" és ugye egyetértünk, hogy nem kicsit szánalmas az a nyolcadikos, aki lenézi, kevesebbnek tartja az elsost, másodikost szóval az alatta járókat.
Ezért szerintem a valóban fejlettt lélek nem ítélkezik, nem gúnyol és nem türelmetlenkedik a fejletlenebbel szemben, hanem tiszteli, becsüli ot és ahol tudja segíti, mitöbb igyekszik felfedezni, hogy hol tanulhat még tole is, hisz mindenkitol van mit tanulnunk.

Ám tartok tole, hogy nem könnyu ezt a gyakorlatban alkalmazni. Ahogy a nyolcadikosnak is az agyára megy a kisikolás "hülyesége" úgy a legtöbb induviduális ember is nehezen viseli és kritizálja a kollektív szinten levoket (azt hiszem, hogy e topikban is épp ez zajlik)
De végülis ez is csak egy szint. Az induviduális szint kezdeti lépcsofokain még így állunk hozzájuk, ám ahogy haladunk fölfelé, szerintem rá fogunk döbbeni, hogy minden egyes szint, akármennyire idegesítonek is tunik, nagy teljesítmény, EGY CSODA, amikor az azt élo azt éli, akkor egy olyan küldetést hajt végre, amit értünk is tesz, a mindenségért teszi !

Úgy gondolom, hogy a kollektív szint is szolgálja a fejlodést. Nem kihagyható. És ez is egy korábbinál fejletebb szint, egy továbblépés az ösztönös szintrol, amin az állatok állnak ugyebár.
Azt tartom, hogy a kollektív ember hasonlóan lenézi az állatokat, ahogy az induviduális a kollektívet. A legmagasabb nívón álló induvuduális ember kezdi érzni, hogy semmelyik szint sem szolgál rá a lesajnálásra.

Hogy bármyleik szint veszélyes lenne ?
Szerintem a szellemi fejlodést visszavetheti, késleltetheti egy stagnálás vagy visszafejlodés, mely az adott szintbe való túlzott belefeledkezés, ahhoz való extrém ragaszkodás miatt léphet föl.
De hát ahogy már megegyeztünk a fórumon néhányan : "minden út Rómába vezet" :) Szóval az illeto elobb-utóbb, ÚGYIS ki fog billenni szintjérol és továbbfejlodik.
Fizikai veszélyei viszont nagyon komolyak lehetnek ld. fasizmus, kommunizmus, inkvizíció stb. stb. stb. ...
De odaseneki, hisz tudjuk, hogy az anyagi világ csak illúzió... :)

Még egy kérdés, hogy kell-e segítenünk nekik ?
Szerintem csak ha biztosan tudjuk, hogy az amit segítségnek vélünk, az valóban segít és a hasznukat, fejlodésüket szolgálja.Még egy kérdés, hogy kell-e segítenünk nekik ?
Szerintem csak ha biztosan tudjuk, hogy az amit segítségnek vélünk, az valóban segít és a hasznukat, fejlodésüket szolgálja.

Én igyexem - akármennyire is nehéz - tisztelni, becsülni, megérteni, önmagammal egyenlonek tartani (foleg, hogy nem lehetek biztos abban hogy nem tartozom-e én is közéjük) nem bántani, nem gúnyolni az általam kollektívnek tartott embereket.

Ráadásul szerintem az sem kizárt, hogy az egész tévedés és az o szintjük fejlettebb, talán ok tartanak elorébb az úton...
Ki tudhatja biztosan ?

Üdv
Big