Dtomi Creative Commons License 2000.09.11 0 0 115
"Amúgy, hadd kérdezzelek meg, mint közgazdászt (ezt a kérdést eddig még egyetlen közgazdász sem értette, akinek feltettem ).:-( Felmerül bárkiben a köreitekben, hogy ez az állandó növekedésre épülő rendszer nem fenntartható? Vagy ezen a kérdésen, mint jelentéktelen problémán mindenki elegánsan átsiklik? Nem teljesen értem a hozzáállást."
Kedves Clea, bár dr. Para Zitához szólt a kérdés, hadd kérdezzek vissza: az emberek többsége (nem 50%+1 fő, hanem gyakorlatilag 100%) miért nem szeret éhezni, fázni, hajléktalannak lenni? Hányan szoktak főnökükhöz fordulni fizetéscsökkentési kéréssel? Hányan utasítják vissza a fizetésemelést, a jutalmat?
Nem a közgazdászok vannak a növekedés mellett, hanem az emberi természet tartja többre a többet és jobbat a kevesebbnél és rosszabbnál. Ha nem így lenne, akkor csak vegetálnánk.
Aki a szabadidőt becsüli többre, az kevesebbet fog dolgozni, kisebb lesz a jövedelme és fogyasztása. Akár a társadalomból is kivonulhat, önellátó életmódot folytatva. Senkit nem kényszerítenek arra, hogy többet fogyasszon annál, mint amennyit fogyasztani szeretne, illetve jövedelme alapján amennyire képes.
Előzmény: Clea (49)