netizen Creative Commons License 2000.09.10 0 0 topiknyitó
Nagyon sokféle program forog közkézen, ilyen vagy olyan menürendszerrel, csilvili megoldásokkal, tooltip-ekel, button bar-okkal. Vannak zseniálisak amik primitívek ugyan, de olyan is akad amik összetettebbek. Ellenben van 1 divatmajom irányzat, hogy az 'én proggimba is kell' ilyen olyan widget, kontroll. Igy ráhánynak a proggi ablakára ész nélkül mindent, félig meddig kidolgotott koncepciókkal amiket nem vezetnek végig teljesen az alkalmazás kezelőfelületén. Számomra legfájóbbak az idióta context help-ek amik a kezeleőfelület adott állapotából inditva véletlenül sem a logikusan felmerülő kérdésekre válaszolnak.
A topic amit undítani szeretnék 1fajta ipari ergonómiai(?) tudástár szeretne lenni, ami arról szolna, hogy hogyan kell +tervezni jól használható és hatékony kezelőfelületeket. Azt hogy milyet nem szabad, arról álljon itt egy link, indításképp. Ellenben sokkal inkább érdekelne az, hogy hogyan kell ezt jól csinálni.
Végeláthatalan a halmaza azoknak a könyveknek amik a szoftverek belső architektúrájával folglakoznak, ellenben a külcsinnel foglalkozók szinte nem is nagyon ismertek.
Jó lenne ha valaki (aki ért hozzá) megosztaná másokkal is e téren szerzett tapasztalatait, vagy linkelne ide jó és tematikus weblapokat amik interfésztervezéssel foglalkoznak.
Nagyon szeretném, ha nem süllyedne el ez a topic, ellenben tárháza lenne ennek a szerintem nagyon elhanyagolt, habár igen fontos területnek.