GEORGIE Creative Commons License 2000.09.07 0 0 145
Szia Kpeter!

A repulogep-hordozok (es nem anyahajok!!!) torzset ha keresztbe elvagnank akkor egy trapezt kapnank, amelynek a hosszabb oldala(nem vagyok matekos) vagyon felul, alul pedig ezzel parhuzamos rovidebb szakasz.
termeszetesen ennek a trapeznak a nagysaga valtozik a hajo orratol a hajo tatjaig.
Egyebkent a hajotest ugy nez ki, mint egy nagy doboz. Nem klippertestu a Nimitzke!

Tovabbi infok:
1.Tengereken hajok, hajokon repulogepek. Zrinyi haditechnika fiataloknak (ott van egy ilyen rajz a hordozorol). 80-as evek eleje agit-prop anyaga jo rajzokkal!
2. Bak-Sarhidai: repulogep hordozok (szinte a hasonlo sorozatbol, csak a 80-as eveg vegerol) Ha jol emlekszem a belso boriton van egy oldaliranyu robbantott kep az Enterprise-1 -rol vagy a Lexingtonrol (bocs, de vagy 10 eve eolvastam utoljara)
3. Tamiya makettkatalogusban 1:350 aranyban fotot is kozelnek egy rh-zorol. (Egyik jobaratom mogepitette. Jol nezett ki a hasonlo meretaranyu New jersey-vel az iden tavasszal Szegeden mogrendezett Modell-es makettkiallitason)

Es vegul:
Azert tartom jobbnak a repulogep-hordozo kifejezest hasznalni a r-anyahajoval szemben, mert:
1. Az angol neve is aircraft-carrier.
2. A r-anyahajo az elso vh. idejen letezo hajotipus vot, amelyrol kata pultjaval kipakoltak a gepeket, majd azok visszatereskor a tengerre szalltak es onnet daruztak fel a hajo fedelzetere.

Egyebkent a kevesbe jo elnevezes meghonosodasanak oka az, hogy a 2 vh kozotti hazai sajtoban r-anyahajokat mondtak (tevesen), mert az uj hajotipusnak nem vot olyan egyertelmu elnevezese, mint a csatahajoknak, pontosabban az 1906-1918 kozotti epulteknek a Dreadnought.
Vagy masik olyan hajotipus, ami az elso ilyen hajorol kapta a nevet, a monitor volt.

Előzmény: Kpeter (142)