paul2 Creative Commons License 2000.09.06 0 0 880
A santorini leletek miatt legvalószínűbbnek azt tartom, hogy annak a katasztrófája volt az Atlantisz-legenda alapja. Hozzáveendő az is, hogy a szökőár végigmosta a környező szigeteket is, tehát a pusztulás elég kiterjedt volt.
Emellett a görög mondák valóságalapját nem nagyon érdemes a Földközi-tengeren kívül keresni, a görögök nem nagyon merészkedtek ki az Óceánra. Ezt csak látszólag mond ellent annak, hogy az egyiptomiakból akár ki is néznénk ilyesmit.

Atlantiszra lemeztektonikai magyarázat azért nem kizárt, mert nem a geológiai változásnak kell hirtelennek lenni, elég, ha a hatása az. A már említett Velence példája jó ide. Ha a világtenger szintje 1 métert emelkedik, nem nagy eset. Velencében és néhány Csendes-óceáni szigeten azonban lét-, pontosabban nemlét-kérdés, mert csak pár hektár kerül víz alá, de az az egész terület.
Az is előfordulhat, hogy a térszín egy darabja egy földrengés során kiemelkedik vagy lesüllyed. A Karib-tengeren valamikor a 18. sz. során is volt ilyen, egy kikötőváros vízparti része hirtelen (talán egy nap alatt) lesüllyedt, még a házak sem dőltek teljesen össze, ésmost búvárok sétálnak a valamikori kikötőmólón. A pontos helyet sajnos nem tudom.