Törölt nick Creative Commons License 2000.09.06 0 0 113
Kedves Levendula!

Sajnos a megközelítés nem jó.

A nyári napforduló időpontja nem ekkor van, hanem június 21-én. A csillagászoknál ezt le lehet ellenőrizni, esetleg 22-re is eshet. Ez mit jelent? Azt, hogy ezekben a júniusi napokban a leghosszabbak a nappalok, innen a nappalok időtartama csökken. Ehhez a szép naphoz kapcsolódik Szent Iván napja, a tűzugrás szokása. Szent Iván napja június 24-én van. 21 és 24 között a különbség 3 nap. Misztikus különbség.

A nyári és az őszi napforduló között a nappalok időtartama egyre csökken, a sötétség növekszik, de a nappal erőfölényben van még. Szeptemberben lesz a nagy kiegyenlítődés, ami után már a nappalok kerülnek hátrányba. A létkerék ezután szépen továbbforog, jön a téli, majd a tavaszi napforduló stb. Az őszi napforduló közelében van a Szent Mihály napja (IX. 29.), ez hagyományosan a mezőgazdasági elszámolások napja is volt. A zsidóknál ekkor kezdődik az új éve. Ezt a technikát az USA költségvetése a mai napig alkalmazza, mert a költségvetési év október 1-től szeptember 30-ig tart. Régebben nálunk is. De hát modernizáltuk magunkat.

Úgy emlékszem Szent Mihály napja után lehetett szabadon böngészni a földön. Valami törvény is volt erre régen. Még én is voltam gyerkkoromban, a szokás még élt, vagy a törvény is volt? Nem tudom már. De valami úgy érzem nem stimmel, remélem helyesbítetek...

A július 21-e csak anyiból jelentős számunkra, hogy nagyjából ekkor kezdődik az oroszlán hava. Az oroszlán színe az arany. Ha ekkor kimész a mezőre nézd meg milyen színű... stb.

A temészet nyelve megindítóan szép. A néphagyomány igen elgondolkodtatóan szép. Úgy emlékszem, a topicindításban vmi ilyen igény is volt anno.

Üdv,

Kopáncsi

Előzmény: Levendula (109)