Purusa Creative Commons License 2000.09.04 0 0 837
(kiran kedves, gondoltam besegítek - bár remélem tisztában vagy azzal, hogy nagyon nehezen lehet biztonságos, egyszerű és misztikus NesVilágnézetre vágyó emberek hitigényét szürke, unalmas tudománnyal kielégíteni... :)

"...meg Kínában is, és még ki tudja hány helyen. Nem hiszem el, hogy semmi közük ne lenne egymáshoz. Miért építene több elszigetelt civilizácó szinte ugyanolyan piramisokat?"

Elárulom a nagy titkot - csak előbb megkérdezném: hogyan lehet az, hogy az emberi kultúrák szinte mindegyikében létezik valamiféle elképzelés a halál utáni életről?
...Valaki valahol kitalálta, és aztán rejtélyes módon terjedve eljutott a legutolsó bozótlakó törzshöz is? :)
Vagy esetleg mivel mindegyiket emberek hozták létre, hasonló késztetéseik és kérdésfeltevéseik hasonló válaszokhoz vezettek?
Talán nemcsak a Kem földjén élő parasztnak jutott eszébe az, hogy az istenek bizonyára az égben laknak, ha rápillantott a napra, és figyelte a mennyekből lerecsegő cikkcakkos villámokat... Talán az uxmali halach-uinic (Yucatán-félszigeti maja városállam papkirálya) is effélére gondolt, elvégre ő is ugyanolyan ember volt, mint az egyiptomi Menkauré, vagy mondjuk a mezopotámiai Lugalbanda.

/Ráadásul számtalan helyen leírták már: nem "ugyanolyan piramisokról" van szó.
Csupán annyi a hasonlóság köztük, hogy mindegyik (nagyjából) gúla alakú./

"A Te elképzelésed is csak egy elképzelés, semmi több. Te sem voltál ott. Nem logikátlan, amit mondasz, sőt, lehet, igazad van. Mégis nyitva van még néhány kérdés, ami azért nem lényegtelen."

Ez ún. relativizálási kísérlet. :) A tudományos hipotéziseket az különbözteti meg az egyéb modellektől/elméletektől, hogy falszifikálhatók, és imígyen sokkal erősebb érveknek számítanak (magyarul pontosabban írják le a valóságot). Ilyen értelemben nem "olyan elképzelések, mint a többi". :)

"1. A fáraót a SZÜLETÉSE illetve az trónöröklése teszi naggyá, semmi más.
Ez így igaz. Sőt az is, hogy megkérdőjelezhetetlen joga volt akármire. De akkor - elméleted szerint - trónra lépésétől kezdve a halálára készülődött, a temetkezési helyét építette. Semmi katonai hódítás, semmi élvezete az életnek, csak készülődés a halálra. Vagy több, mint 70-80 évig élt?"

Volt olyan is, de nem ez a lényeg. Igen, egyes fáraók már gyerekkoruktól kezdve készültek a halálra, és trónra lépésüktől építtettek síremlékeket maguknak. Természetesen mellette foglalkoztak mással is.

"...Az Oriont ábrázolja Mégpedig minden bizonnyal nem véletlenül. Ez azt mutatja, hogy valószínűleg terv szerint épült. Nem egymás után döntöttek úgy a fáraók, hogy piramisba temetkeznek, és ad-hoc jelleggel építettek egy piramist, hanem az Orinont ábrázolták."

Lévén hogy az Orion csillagkép jóval kevesebb, mint 70 csillagból áll (a szabad szemmel látható főbbek: Betelgeuse, Bellatrix, Al Nitak, Al Nilam, Mintaka, Saiph, Rigel) ez meglehetősen értelmetlen állítás... :) Másrészt egy cca. 70 darabból álló, többé-kevésbé véletlenszerűen elhelyezkedő bazi nagy kőrakásba én akár még matyórózsa alakot is belelátok nektek, ha megkértek rá... :) Következtetés: a matyóhímzés egyiptomi örökségünk. :)))
/Félre: komolyan azt hiszitek, hogy mondjuk a XVIII. dinasztia idején ugyanazokat a csillagokat vélték egy jegybe tartozónak Thot papjai, mint ma, a modern asztrológusok? Kérném a feltárt egykorú forrásokat, ahol az eddig mezopotámiai eredetűnek tartott zodiákus egyiptomi tükörmegfelelőit leírták!/

"Előtte nem épült a gizai piramisokhoz hasonló, és a harmadik után sem épült több. A későbbi fáraóknak már nem volt fontos a temetkezés? Változott a vallás? Elfelejtették a technológiát? Jött három őrült fáraó, aztán ennyi?"

Hasonló kérdések:
- miért csak három teotihuacáni piramis (Nap-, Hold-, Quetzalcoatl-) épült?
- miért csak egy Notre Dame épült? Változott a vallás? Nem akart minden középkori keresztény francia uralkodó méltó templomot emelni az Úrnak? Elfelejtették a technológiát?
- miért csak egy Lenin-mauzóleum épült? Sztálinnak már nem volt fontos a síremléke? És Hruscsovnak? Vagy elfelejtették a technológiát? :)))

"Persze az is érdekes, ha már itt tartunk, hogy az utódai miért kisebb piramist építettek maguknak mint Hufu (Kheopsz). Ha a piramis gigantomán temetkezési hely, akkor nem az volna az ésszerű, ha nagyobbat akar magának a fáraó az elődjénél?"

Lehet, hogy ésszerűbbnek tűnt az elődei piramis-építései által megroppant gazdaságot helyrehozni, de a túlvilági létet azért - kisebb piramissal - biztosítani, hm?
...Vagy éppen inkább foglalkozott a líbiai törzsszövetségek soron következő betörésével, minthogy Alsó- és Felső-Egyiptom erejét _teljesen_ a síremlékre koncentrálja.

"Az hogy a trónralépést követően az első gondolata a sírja volt még el tudnám fogadni, ha MINDEN fáraónál így lenne. De éppen Te mondod, hogy előtte igen komoly katonai erőfeszítéseket tettek. Azoik a fáraók miért nem építettek? És az utánuk következők?"

Miért csak Dzsahán sah építtetett a feleségének Tadzs Mahalt, a többi mogul uralkodó miért nem?? Miért csak Asikaga Josimicu építtetett Aranypagodát magának (Kinkakudzsi), a többi Asikaga-sógun miért nem? Miért csak Mauszólosznak építtetett monumentális síremléket (a Hét Világcsoda egyikét) felesége, II. Artemiszia, a többi kis-ázsia király(nő) miért nem magának? Miért csak Asóka Prijadarsin király vésetett buddhista feliratokat birodalma hegyoldalaiba, a többi Maurja-uralkodó miért nem? Stb., stb., stb.

"Mert, abban valóban nincs technikai nehézség, hogy kirakják kis/nagy piramisokból az Orion csillagképet, vagy betájolják lépcsőket az Orionra nézve – de mi a kapcsolat a dettó maya tájolással? Megértem, ha ez Téged nem hoz(na) lázba… de szerintem, ugyancsak izgalmas.
Mi a fészkes francért utánozzák a mayák az egyiptomiakat, vagy fordítva?"

Elnézést, én láttam a maja piramisokat. Sőt, fel is másztam többre közülük.
Nagyon kíváncsi lennék pontosan mely városállamok piramisaiból lehet "összeállítani" az Orion-csillagképet? (Merthogy ezek ált. több száz kilométerre vannak egymástól...)