bastyaelvtars Creative Commons License 2000.09.01 0 0 2
A szomjas madár a következő:

Egy üvegből készített madár, aminek a belseje üreges. A madár középen vízszintes tengely körül tud forogni. A hasában egy gyorsan párolgó folyadék van. A folyadék elpárolog, felmegy a fejbe, és ott lecsapódik. A fej nehéz lesz, és a madár előre bukfencezik. Ekkor egy ügyes csőrendszeren a folyadék visszafolyik a hasba, és a madár visszabillen.

Ez a billegés tart egy darabig, de a párolgás miatt a has egyre jobban lehűl, a fej pedig felmelegszik a lecsapódás miatt. Így végül a párolgás megszűnik, és leáll a billegés.

Ha viszont a madár elé egy pohár hideg vizet teszünk, akkor lebillenéskor a csőre beleér, és a fej lehül. Így a billegés tartósan fennmarad.

Az szokott felmerülni kérdésként, hogy ez a madár örökmozgó-e, illetve honnan veszi az energiát a billegéshez. A környezetéből, mert a melegebb levegő hőenergiája a madáron keresztül a vízbe jut, az energia egy része pedig mozgatja a madarat. A mozgás nyilván addig tart, amíg a víz hőmérséklete el nem éri a levegőét, de mivel a víz is párolog, ez nem következik be, tehát a billegés addig tart, amíg a víz el nem párolog.

Előzmény: bettike (-)