pipi Creative Commons License 2000.09.01 0 0 1006
A nap interjúja:

Szeiler József

Szeiler József 1997-ben hagyta abba a profi futballt, nem önszántából. Az addig számtalan problémával sikeresen megbirkózó játékos (aki a rákot is legyőzte) egy akadályt nem bírt átugrani. Ez a bizonyos akadály pedig nem volt más, mint Páncsics Miklós, aki rövid úton megvált tőle. Az akkori menedzser-igazgató valószínűleg (rém)álmában sem gondolta, hogy három év múlva - egy dicstelen időszakot követően - épp az egyik "főmumusa" ül a helyére...

- Gratuláljak, vagy részvétet nyilvánítsak a kinevezésével kapcsolatban?

- Azt hiszem, ha nem a gratulációt fogadnám el, akkor nem vállalkoztam volna a feladatra. Sokan féltenek, azt mondják, hogy darázsfészekbe nyúltam, de szerintem, ha az ember nyíltan, becsületesen akar mindent véghezvinni, akkor nem lehet nagy problémája.

- Mi lesz a legfontosabb feladata, ha hétfőn munkába áll?

- Az első dolgom az lesz, hogy lemegyek az öltözőbe, és beszélek a játékosokkal. Elmondom nekik, hogy ez a változás inkább pozitív értelemben érinti őket, ezentúl ugyanis sokkal közvetlenebb lehet a kapcsolatuk a vezetéssel, vagyis velem. Mivel nemrég még én is játékos voltam, jól tudom: meg kell teremteni a megfelelő alapot a jó szerepléshez, csak akkor lehet követelni. Tudomásul kell venni: az ő szereplésükből tudunk bevételt szerezni. Remélem, hogy a nyugalom már szerdán, a Dunaferr ellen sikerre vezet. Nagyon fontos, hogy Csank János is élvezi a bizalmamat. Aztán még rengeteg dolog van: a játékosok PR-menedzselésétől kezdve a szponzorszerzésen át a marketingig, ami tulajdonképpen eddig egyáltalán nem volt a Ferencvárosban.

- Korábban felmerült, hogy Varga, Nyilasi és Simon együtt is dolgozhatna a Fradiért. Számít rájuk?

- Természetesen. Az egyik nagy probléma a széthúzás volt a Ferencvárosnál, ezt meg akarom szüntetni. Számítok rájuk is, de rajtuk kívül például Novák Dezsőre, Dalnoki Jenőre, Dékány doktorra, és mindenkire, aki segíteni tud és akar.

- Csank János nemrég azt nyilatkozta, hogy újra kell gondolni a célokat. Ön mit vár el a csapattól?

- Nehéz kérdés, le fogok ülni Csank Jánossal, meghallgatom az elképzeléseit, megbeszéljük milyen posztokon kell megerősíteni a csapatot, mert szerintem is kellenek új játékosok. A nyáron több olyan futballista távozott - gondolok itt elsősorban Füzire, Bükszegire - akik most nagy erősségei lehetnének a Fradinak, őket is pótolni kell, de mondom, én azt remélem, hogy ez a "levegőváltozás" a focisták teljesítményét pozitívan befolyásolja.

- Végezetül engedjen meg egy személyes kérdést. Most annak a Páncsics Mikósnak a helyére került, aki a Ferencvárosból - nincs jobb szó rá - kirúgta. Érez elégtételt?

- Az lett volna az elégtétel, ha mint játékos hív vissza a csapathoz. Páncsicsnak arra kellett volna rájönnie, hogy a futballistákat ne személyes szimpátia, hanem a teljesítményük alapján ítélje meg. Lehet, hogy meglepő, de én semmiféle ellenszenvet vele kapcsolatban nem éreztem. Figyelemmel követtem a működését és levontam a konzekvenciákat.

Bándy Péter