aranyviktor Creative Commons License 2000.09.01 0 0 1
Hello BeR!

Nagyon klassz a topic indítója! Rátapintottál egy lényeges momentumra. A vallás és a filozófia közötti különbségre.

A vallás inkább szív dolga, a filozófia inkább ész dolga. A szív és az ész, az érzelem, és az értelem - a tudomány által is elismerten a két agyféltekében, elkülönítve székel, s akkor vannak harmóniában, ha - mint minden pólus - egyenrangúak, egyenlő mértékben vezetnek minket.

"Az életnek tengerében két örvény van, szív és ész,
a kettőnek egyikében a jobb ember könnyen vész"
írta egy költőnk és rátapintott arra az igazságra, hogy az egyoldalúság felboríthaja az embert.

Legyünk túl anyagiasak, vagy túl szellemiek, legyünk kizárólag értelmi, vagy kizárólag érzelmi beállítottságúak, nem valósítjuk meg a teljességet.

A vallások területére - noha mint magad is írod az érzelmek világába tartoznak - betört a ráció, az értelem, és a csak szívvel megérthető eszméket, tanításokat, gondolatokat az tudomány logikájával próbálják megmagyarázni, noha ez lehetetlen.

Tanúság erre, hogy sok borotvaéles eszű ateista fórumtársunk tudta vallásos fórumtársainkat sarokba szorítani már Isten létezésének kérdésében is.

A vallásokban kifejlődött a hittudomány, ami a vallás szakrális jellegét bebiflázható ismeretek szintjére züllesztette.

Bibliakutató társaságok, hittételek, hitvallások, dogmatikák jöttek létre megmerevítve, szétszabdalva a hívők egységét, s ma ott tartunk, hogy a keresztény vallás szent könyvének, a Bibliának 22.000 "hivatalos" magyarázata van.

Ha az igazságot abszolutnak tekintjük, akkor 21.999 "tévtanítás" forog közkézen, így a vita a tévtanítások között értelmetlen, ha az igazságot relatívnak tekintjük, szintén értelmetlen a disputa, hisz minden értelmezés igaz (a maga szintjén).

Ennek ellenére, akár a poltikában, mindenki hajtja a maga igazát, tévtanításnak nevezi a másik vallás képviselőit, hitét, és ahogy írod, indulatlevezető a fórum. Egy topikomba pl. beírta valaki: "de min lehet itt vitatkozni?".

Ha egy kicsit megnézzük, arányaiban elenyésző az ateista-keresztény, buddhista-keresztény , zsidó-buddhista vita, és a "tévtanítások" topikjainak oroszlánrészét az egyes keresztény felekezetek közötti nézetkülönbségek csepürágása adja.

Egy idő múlva persze mindenkinek elege lesz ebből, és így nyílnak az "ős" topikokat kifigurázó topikok, mint "védem Igort, támadhattok", "védem Spendert, támadhattok", "védem a sátánt, támadhattok" és már komolyan foglalkoztam azzal, hogy "védem a támadást, támadhatjátok a védelmet" címmel nyitok egy topikot, hátha nem veszi észre valaki a címben rejlő iróniát és rákattint.

Süllyedő topkjaim, és a kimerített témák fásultsága nyittatta velem az "aranyviktor tévtanításai" c. topikot is, amely ha jól emlékszem már követőkre is talált.

Mennyit összelocsogtam most is! Elég lett volna annyit írnom: Ez van!

Avi

p.s. Mi az a SETI-zés?

Előzmény: BeR (-)