Azzal kezded, hogy „nem ezt írtam”, majd pontosan leírod ugyanazt még világosabban: szerinted van az Emberfia, a húsvér ember Jézus, és van egy másik, tőle nem azonos „Fiú Isten”, „Ige Isten”, „Felkent Isten”, aki Jézus testében lakozott. Ez már nem félreértett megfogalmazás, hanem nyílt krisztológiai kettévágás."
----------------------------------------
Nos erről szól az Isten szava, az Úr Jézus tanítása és az apostoli hitvallás is.
Hogy az Úr Jézus nem Isten hanem ember, az ő maga jelentette ki, amikor rendszeresen Ember fiának nevezte önmagát. Majd arról tanúskodott, hogy az az Isten, aki a testében lakozik.
János 14: 10 Nem hiszed-é, hogy én az Atyában vagyok, és az Atya énbennem van? A beszédeket, amelyeket én mondok néktek, nem magamtól mondom; hanem az Atya, aki énbennem lakik, Ő cselekszi e dolgokat. 11 Higgyetek nékem, hogy én az Atyában vagyok, és az Atya énbennem van; ha pedig nem, magukért a cselekedetekért higgyetek nékem.
A kérdés az, hogy melyik az az Isten, akinek az Úr Jézus testében kellett lakozni?
János evangéliumából kiderül, hogy az Ige Isten az, amely testben jelent meg, és az ember fia szája által szóllott.
János 1:1 Kezdetben vala az Ige, és az Ige vala az Istennél, és Isten vala az Ige. 11 Az övéi közé jött, és az övéi nem fogadták be Őt. 12 Valakik pedig befogadták Őt, hatalmat adott azoknak, hogy Isten fiaivá legyenek, azoknak, akik az Ő nevében hisznek; 14 És az Ige hústestben jelent meg, és lakozék miközöttünk és láttuk az Ő dicsőségét, mint az Atya egyszülöttjének dicsőségét, aki teljes volt kegyelemmel és igazsággal.
Nem lehet összekeverni az Ember Jézus hústestében megjelenő Ige Istent az ember Jézussal, aki őt testében hordozta. Már azért sem, mert maga az Úr Jézus is kölönbséget tett önmaga és a etstében lakozó Istene és Atyja között.
János 14: 28 Hallottátok, hogy én azt mondtam néktek: Elmegyek, és eljövök hozzátok. Ha szeretnétek engem, örvendeznétek, hogy azt mondtam: Elmegyek az Atyához; mert az én Atyám nagyobb nálamnál.
Nem a három az egyben istenmodellben van élete az Emberfiának, hanem önmagában, ahogyan az Istenének és Atyjának is önmagában van élete.
János 5:26 Mert amiként, akként adta a Fiúnak is, :
Embernek fia, tehát nem lehet Isten. Élete van önmagának, ahogyan az Atyjának és Istenének is élete van önmagában, tehát nem egy az emberek által kiképzelgett háromságisten modelljének a részei.
Majd Pál apostol rátette az i-re a pontot, amikor idézve az Úr Istenre vonatkozó 45. zsoltár kinyilatkoztatását,beazonosítja az istenek között a Felkent Istent Fiú Istenként.
A Fiú Isten, akit felkent Istene társai az istenek fölé azonos Izrael Istenével és Atyjával.
Ezért nevezte az Úr Jézus a testében lakozó Istent Atyjának és Istenének.
Zsid. 1:7. és az angyalokról ezt mondja: aki az Ő angyalait szelekké teszi, és az Ő papi szolgáit tűznek lángjává, 8. a Fiúhoz pedig: a trónod, ó Isten a korszakok korszakaiba (az aion, aionaiba) áll, és az egyenesség pálcája a királyságod pálcája, 9. az igazságosságot szereted és gyűlölöd a törvénytelenséget, azért kent fel téged az Isten, a te Istened az ujjongás olajával részestársaid fölé 10. és: Te alapítottad kezdetben Uram a földet, és a Te kezeid munkái az egek, 11. ezek elmúlnak, Te pedig megmaradsz és mindenek mint a ruha elavulnak,
Pál apostol szerint, az Isten, akit Felkent Istene a társai ,az istenek fölé, azonos a Teremtő Istennel.
Ő az, akit Mózes az Istenek Istenének nevezett.
A Fiú Isten nem azonos az Ember Fiával, hanem Istene és Atyja az Ember fiának.
Krisztológiátok csak nektek van, nekem nincs. Én csak elfogadom az Isten Szavát hittel és hamisítatlanul.
A krisztológiátok szerint létezett egy háromarcú isten, amelynek az egyik arcát fiúnak hívták, a másikat Atyának, a harmadikat Szent Szellemnek. Így is ábrázoltatták egyházad mindenkori főpapjai
ezt a római császárok által kiképzelgett istenmodellt, háromarcú egy istenként.
Ellenben a Szentírás tanúskodik egy Fiú Istenről, és a Fiú Istent ,társai az istenek fölé felkent Istenről.
Tanúskodik egy Istenről, akit Szent Szellemnek nevez az Írás. És nem utolsó sorban tanúskodik az asszonytól született Ember fiáról, akinem a szellemét a Fiú Isten azután formálta meg, miután Ádám vétkezett.
Az Ember fia lett Ádám után a második, aki szellemét az Istentől kapta és nem férfiútól örökölte.
Ádámon és az Ember fián kívül, minden ember az apjától örökölte a szellemét.
1.Kor. 15:45 Így is van megírva: Lőn az első ember, Ádám, élő lélekké; az utolsó Ádám életet adó Szellemmé. 46 De nem a szellemi az első, hanem az érzéki, azután a szellemi. 47 Az első ember földből való, földi; a második ember, az Úr, a mennyből való.
Az apostol nagyon helyesen nevezi embernek az Úr Jézust, hisz ember fiaként is mutatkozott be.
Feltámadása után sem változott Istenné, hisz épp azt bizonygatta tanítványainak, hogy Ő nem
szellem, hisz csontjai vannak és húsa is van. Az isteneknek, akik mindnyájan szellemek, nincsen se csontjuk, se húsuk.
Ezt is írod:" Az Újszövetségben az Ige nem az Atya neve, hanem a Fiúra vonatkozó megjelölés."
Az Ige, görögül Logosz a Fiú Isten egyik neve. Ugyanezt a Fiú Istent, aki Istene és Atyja által felkenetett ,társai az istenek fölé, nevezte Mózes Istenek Istenének, de Izrael népe Atyjának is.
Így lett a Fiú Isten, Izrael Istenének a neve Atya Izrael fiai számára.
Jeremiás 3:19 Azt mondám ugyanis magamban: Miképpen tegyelek téged a fiak közé, és adjam néked a kívánatos földet, a pogányok seregének drága örökségét? És azt végezém: Hívj engem Atyámnak, és ne pártolj el tőlem!
Attól, hogy Izrael Istenét a Fiú Istent Izrael fiai ,köztük az Úr Jézus is Atyának hívta, nem jelenti azt,
hogy Ő lenne az istenek Atyja , hisz Ő maga is az istenek Atyjától született, ahogyan társai is mindnyájan az istenek Atyjának a fiai.
Mindezt röviddel azután, hogy a római császárok létrehozták a három az egyben istenmodellt,
szájbarágósan el lett magyarázva Róma mindenkori főpapjainak, és püspökeinek, névszerint Nesztoriosz által.
A Szentírás két Istenről tanúskodik, akiket külön külön Atyának hívnak. Az egyik az isten fiak, köztük Izrael Istenének is az Atyja, a másik pedig maga Izrael Istene, az Istene által társai az istenek fölé
felkent Isten, aki nem az istenek atyja, hanem fiakká fogadás jogán, Izrael fiainak Atyja.
Hasonlóan létezik két Fiú. Az egyik a társai ,az istenek fölé felkent Isten,akit Pál apostol a zsidókhoz írott levele első fejezetében Istenként és Fiúként azonosít. És létezik egy Fiú az Úr Jézus személyében, aki viszont nem Isten, hanem ember, aki a szellemét a Fiú Istentől, Izrael Istenétől és Atyjától kapta, ahogyan Ádám is tőle kapta a szellemét, ellenben hústeste egy asszonyembertől,
a Mária nevű Izrael leányától született.
Mivel a római császárok nem voltak tudatában mindezeknek, elhamarkodottan egy olyan istenmodellt próbáltak ráerőltetni Khrisztosz igaz követőire, amit nem fogadhattak el, még akkor sem, ha ezért meg kellett halniuk. A római császárok istenmodelljében ugyanis nem kapott helyt sem az Istenek Atyja, sem Izrael Istene és Atyja, társai az istenek fölé felkent Fiú Isten, se a Szent Szellem Isten,
és nem utolsó sorban az Ember fia sem.
Remélem érted végre a problémát, vagy mégsem?
SEGÍTSÜNK A CSELEKVŐKÉPESSÉGÜK HIÁNYÁBAN,A RÓMA FŐPAPJA ÁLTAL VEZETETT EGYGHÁZBA
BELEKERESZTELT EMBEREKNEK MEGISMERNI AZ IGAZSÁGOT A VALÓSÁGOS ISTENRŐL,ÉS A VALÓSÁGOS ISTEN KHRISZTOSZÁRÓL!
DICSŐSÉG AZ ÚRNAK,AZ ISTENEK ISTENÉNEK,AZ ISTENE ÁLTAL,TÁRSAI AZ ISTENEK FÖLÉ FELKENT ISTENNEK!