Oxalis Creative Commons License 2000.08.31 0 0 155
Helló Mindenki!

Kit érdekel a gyógytea készítés szárított taplógombákból?

Pecsétviaszgomba vagy lepketapló és ha van kalapos gomba, a shii-take kell hozzá. Tehát nem kell együtt a három, hanem amelyik éppen van otthon, kéznél van.

A csontszáraz, durván megőrölt vagy mozsárban összetört, kb. 10 gramm vagy 1 deka gombát teatojásban vagy csak "úgy" 8 dl forró vízbe szórjuk, összekeverjük és 20 percig főzzük. Majd finom, aprószemű szűrőn átszűrjük. Cukorral vagy mézzel és citromlével ízesíthető.
Fontos tudni: a fenti gombákból készült tea rák megelőzésére, rákos megbetegedések megelőzésére, a daganatműtét után a továbbterjedés megakadályozására jó hatással van.
Feszült, stresszes állapot és az állati eredetű zsiradék-felesleg feloldását is segíti. Kúraszerűen, naponta két csészével fogasszuk! Kúraszerűen alkalmazva 3 hónapos időközönként, 1 hónap szünetet tartsunk. Immunrendszer erősítésére hetente egy-két alkalommal érdemes inni belőle, tartósan a fő étkezések között.

Ha valaki valamit nem ért, kérdezzen.

Alkoholos gyógynövény-alapú ágyakba (nagyobb üvegekbe) a gyógynövények közé darabos szárított gombát érdemes rakni. Mi jöhet szóba? A fentiek, természetesen nem kukacos állapot, itt már mindhármat belerakhatjátok a gyógynövények közé, együttesen is lehet alkalmazni őket. Ki kell-e szárítani ilyenkor is őket? Természetesen, mint írtam, szárított állapotban kerüljenek az üvegbe. Darbokban és nem őrőlve! Mennyi ideig tartható el az így készült gyógyhatású ital? A sötétre színeződött alkoholos levet a felöntéstől számított 3 hónaponkét le kell önteni (szűrni) egy tiszta üvegbe. Ugyanígy lehet új italllal ismételni a bemutatott eljárást, addig, amíg színe van az elkészült gyógyitalnak.
Mire lehet alkalmas ez az ital? Mire lehet felhasználni? A benne lévő gyógynövények és gyógygombáknak más-más a hatóanyaguk, más-más betegségekre hasznosak. De az ital, önmagában nézve is finom. DE nagyon keserű. Unicum-svédcsepp jellegű.
MIkor ajánlatos fogyasztani? A több alkalommal leöntött és összegyűjtött gyógyitalt reggel, étkezés előtt fél órával másfél-két cent fogyasztandó.
Mikor fejtik ki a gyógyhatását az ital? Három hét után, már érezhetően javul a közérzet, erősödik az immunrendszered. Nő az étvágyad! De nem hízol!

Milyen gyógynövényekekt használjak?
Általában a környezetünkben található bármilyen gyűjthető gyógynövény alkalmas erre a célra. Leginkább az orbáncfű, citromfű, apróbojtorján vagy párlófű, vasfű vagy verbéna, galagonya bogyó, galagonya virág, sárga ökörfarkkóró, orvosi ziliz, szemvidítófű, csalán, kakukkfű és még sorolhatnám.
Megjegyzem, nekem 64 féle gyógynövényből készült ágyas gyógypálinkám van otthon.

Mivel sajnos rettentően keserű ez az ital, aki akarja ízesesítheti:
szárított szentjánoskenyérrel, aszalt fügével, aszalt szilvával, aszalt meggy-gyel, aszalt almakockák (bagolytüdő), mazsolaszőlő (fehér és barna), tehetünk még bele ízlés szerint szerecsendiót, szerecsendióvirágot, szegfűborsot stb.

A variációk száma a végtelenbe konvergál. Több témára, mindenkinek ízlése és gyűjtőszenvedélye szerint.

Ha valakinek nincs ideje az egésznek utána járni a természetben, akkor a gyógynövényboltokban, fitotékákban, csak annyit kell mondani, hogy szeretnék ágyaspálinkához gyógynövényeket vásárolni. Mindent adnak, ami a készletükben rendelkezésre áll.

Oxalis