leslie o7 Creative Commons License 2026.07.28 0 0 207408

JEHOVA TANÚI KIADVÁNYAI ÉNÓK KÖNYVÉBŐL MERÍTENEK

Ez derül ki az alábbi írásból:

Book of Enoch

Sok kutatást végeztem, és rájöttem, hogy bár a Watchtower Society azt mondja, hogy az Enoch könyve apokrif, és azt állítja, hogy sokkal Énók után íródott, mégis nagymértékben támaszkodik a tartalmára, például a Nefilim eredetére. Értem, hogy a mainstream kereszténység nem fogadja el azt az elképzelést, hogy ők angyalok hibridjei, de a Jehova Tanúi igen, és ez csak az Enoch könyvében jelenik meg.

Egy másik eset Júdás: Alapvetően Júdás azt mondja, hogy Énók, a hetedik Ádámtól, megjövendölte, hogy az Úr eljön "szent ezreivel", hogy ítéletet hajtson végre a gonoszok ellen istentelen tetteikért és szavaikért.

Ez a tartalom szinte szóról szóra megegyezik az 1. Énók 1:9-es szakaszával. A központi gondolat a következő: Isten mennyei sokasággal jön, hogy megítélje a gonoszokat.

LowSpiritual4336 hónappal ezelőtt

A korai kereszténység hitelesnek tartotta Énok könyvét, van is pár jó epizód a data over dogma podcastban, ami erről szól. Lényegében összefoglalom a szerintem érdekes pontokat, amiket mondanak. Énok könyve valójában az egyik leggyakrabban megtalált könyv volt a Qumránban a Holt-tengeri tekercsek között. Csak a Zsoltárok, Ézsaiás könyve és a Biblia első öt könyvéből találtak több másolatot, mint Énok könyvéből. És még valami: a Qumránban lakó csoport nagyon konzervatív volt a zsidó hittel kapcsolatban az első századi Izraelben, szóval ha ez olyasmi volt, ami még a nagyon konzervatív zsidóknál is megvolt, akkor széles körben kanonikusnak és hitelesnek tartották. Az egyetlen ok, amiért ma nincs benne a kánonban, az az, hogy a vízözön előtti eseményeket meséli el, amivel a legtöbb egyházatya egyetértett, hogy nem történhetett meg, mert állítólag valaki a vízözön előtt írta. Míg az első öt könyvet állítólag Mózes kapta, és Mózes írta őket, Énok könyvét állítólag valaki a vízözön előtt írta.

BabaYaga5562236 hónappal ezelőtt

Nem vagyok nagyon képben az apokrif könyvekkel, csak annyit tudok, hogy a mainstream vallás nem tartja őket hitelesnek. És tegnap kezdtem el olvasni az apokrif könyveket. Eddig csak Eszter 11-16. fejezeteit.

A WT imádja felhozni a Holt-tengeri tekercseket, mint bizonyítékot a Jehova nevének használatára, mivel ezek a legrégebbi felfedezett kéziratok. De elkerülik azt a tényt, hogy a Holt-tengeri tekercsek között voltak apokrif szövegek is. Érdemben bizonyítható, hogy Énok könyve is szerepelt a Holt-tengeri tekercsekben. Érdekesnek találom a témát, annak ellenére, hogy szerintem az egész Biblia csak egy ember alkotta történetek gyűjteménye, isteni ihletés nélkül. Csak egy csomó dolog, amit ősi emberek találtak ki, hogy megmagyarázzanak dolgokat.

https://www.reddit.com/r/exjw/comments/1qory4b/book_of_enoch/?tl=hu