d_feco Creative Commons License 2026.07.13 0 1 74785

Ma felvehetem a listámra a 'daruszerelő' pontot is. Önjáró daru, 20 tonnás teherbírás. Nem működik, nem működik, nem értik. Két 'szakember' csak ott vakarózik, találgatnak, buzerálnak mindent és mégsem jó. Olyan négy óra szenvedés után odasétáltam kíváncsiskodni... Az egyiknek sem tűnt fel, hogy a csigák* siklócsapágya nemhogy nem zsíros, de legalább felületi rozsda az van a tengelyükön gazdagon. Én úgy sejtem, hogy a lefelémenetet nagy mértékben elősegíti a gravitáció, mert más okosságot nem láttam a gépezetben**. Kapott egy marék kocsikenyőcsöt, meg kivakartam a trutyi alól a zsírzógombot, aztán kitömtem gépzsírral a csapágy belsejét is. Érdekes módon megjavult a daru. Szerintem ha még használni szeretnénk a cégnél, akkor nem ártana majd egy kis karbantartást eszközölni, mert a jelek szerint nem ártana ezt-azt lecserélni, mondjuk (a helyi csapágybolt reklámját idézve) ékszíjakat, szimeringeket, csapágyakat, karmantyúkat, tömítéseket... Még mielőtt műszaki vagy hagyományosan értett katasztrófa történik. Azt hiszem, beszélni kell a főnivel... 

*Az a csiga, ami a drótkötelet terelgeti fel a dobra, hogy ne gubanc legyen belőle, hanem sorrend. Hogy annak mi a hivatalos neve, azt nem tudom, de az látszott, hogy annak nem csak forognia kellene, hanem jobbra-balra csúszkálnia is. 

**Egy hidromotor, hajtómű, amiben benne van a kuplung, egy izé, ami a hajtott dobot kapcsolgatja, egy-egy fék, s talán nem felejtettem ki semmit sem.