Clea Creative Commons License 2000.08.30 0 0 24
Kedves Micu!
A TV-ben hömpölygő erőszak tényleg nem azért veszélyes, mert ennek hatására aztán gyilkolni fognak az emberek. (Bár néhány éve hallottam olyant, hogy egy benzinkút kirablója, aki le is lőtte a benzinkutast a miért?-re azt felelte, hogy a TV-ben látta...)
Vannak pszichológusok, akik azt állítják, hogy az akciófilmek, könyvek segítenek kiélni az emberek természetes agresszivitását.
Sokkal nagyobb baj szerintem, hogy a mindennapi betevő erőszak (különösen a híradók véres képsorai) természetessé, megszokottá válik. Egy idő után már a valóságos események sem rázzák meg az embereket. A gyerekek sem attól lesznek agresszívek, hogy ilyen filmeket látnak, sokkal inkább attól, hogy csak ilyet látnak, és megfelelő szülői minta helyett ezt tartják követendő értéknek. Ők nem tudják (honnan is tudhatnák), hogy helyes, vagy nem, amit látnak, ha a felnőttek nem teszik helyre bennük a dolgokat.
Kiskoromban én sem nézhettem az esti filmeket, és emlékszem néhány esetre, ha vendégek voltak, vagy ilyesmi, és szabadabb volt a légkör, mégis megnéztem olyan filmeket, amit egyébként nem engedtek volna meg (thriller, durvább krimi). Ezek bennem borzasztó félelmet ébresztettek, amin gyerekként nehezen tettem túl magam, és a mai napig nem bírom végignézni az ilyen filmeket. Nem hiszem, hogy erre szükség van ahhoz, hogy aztán felnőttként helyt tudjon állni valaki a világban. A világunkhoz hozzátartozik az erőszak, de nem tipikus.
Üdv: Clea
Előzmény: micu (16)