2026 07 12./ Ezekiel könyve : fej: 4 : 1-17.v
(1-7, 10-14, 16-17.v) + >>> (8-9, 15,v)
Jeruzsálem jelképes ostroma.
✴1 Te meg, emberfia, végy egy téglát, tedd magad elé, és rajzolj rá egy várost, Jeruzsálemet. 2 Majd indíts támadást ellene, építs ellene falat, emelj töltést, helyezz el vele szemben tábort, és vedd körül faltörő kosokkal. 3 Ezután végy egy vasserpenyőt, és vasfalként tedd magad és a város közé. Fordulj ellene, zárd körül, és vedd ostrom alá! Ez jel Izrael háza számára. 4 Feküdj a bal oldaladra, és vedd magadra Izrael házának bűneit. Ahány napig így fekszel, viseld bűneiket. ✴5 Magam határoztam meg bűneik éveit, napokban kifejezve: háromszázkilencven napig viseled majd Izrael házának bűneit. 6 S amikor ennek végére érsz, feküdj a jobb oldaladra, és hordozd Júda házának vétkeit negyven napig. Minden esztendő helyett egy napot róttam rád. 7 Te meg fordulj az ostromlott Jeruzsálem felé, emeld föl mezítelen kezedet és prófétálj ellene!..... 10 S ez a táplálék, amit naponta magadhoz veszel, húsz sékel súlyú legyen, ezt edd időről időre. 11 Vizet is csak mértékkel igyál, egyhatod hint, s csak időről időre igyál. 12 A táplálékot árpakenyér formájában vedd magadhoz, amely a szemük láttára emberi ürüléken sült meg. 13 „Ezt mondja az Úr, Izrael Istene: Ugyanígy eszik majd Izrael fiai tisztátalan kenyerüket a népek között, ahova szétszórom őket.” 14 Erre így szóltam: „Uram, Isten, még sosem szennyeztem be magam. Gyermekkorom óta egészen mostanáig nem ettem elhullott vagy széttépett állatot, és semmiféle tisztátalan állatot, és semmiféle tisztátalan húst nem vettem a számba.” …..✴16 Majd így szólt hozzám: „Emberfia, nézd összetöröm a kenyér botját Jeruzsálemben, úgyhogy rettegve eszik majd a kiszabott kenyeret és szorongva isszák a kimért vizet. 17 Mert nem lesz kenyér és víz, úgyhogy rémülten néznek egymásra, és elpusztulnak gonoszságaik miatt.”
2026 07 12./ Ezekiel könyve : fej: 4 : 1-17.v
+ >>> (8-9, 15,v)
Jeruzsálem jelképes ostroma.
✴8 Nézd, megkötözlek, úgyhogy nem tudsz az egyik oldaladról a másikra fordulni, amíg szorongattatásod ideje le nem telik. 9 Végy gabonát, árpát, babot, lencsét, kölest és tönkölyt, tedd egy edénybe, és csinálj belőlük kenyeret. Annyi napig, ameddig oldaladon fekszel – háromszázkilencven napig – ebből egyél.
✴15 Az Úr erre azt mondta: „Jól van, megengedem, hogy emberi ürülék helyett tehéntrágyán süsd meg kenyeredet.”
Lábjegyzetek
Ezek:4,1 A tégla, a serpenyő, a próféta mozdulatlansága, a kimért táplálék, az elégetett és szétszórt haj (5,2-6) Jeruzsálem közeli ostromát szemléltetik.
Ezek:4,5 A héber szöveg szerint a napok száma 390, a görög szövegben pedig 190. Ezekben a számokban nem a pontos meghatározást kell keresnünk, hanem azt fejezik ki, hogy a hűtlenség és a bűn következménye Jeruzsálem ostroma és a száműzetés. A próféta népe bűneit viseli
(Iz 53; Jn 11,50-52).
Ezek:4,15 A száraz marhatrágya Keleten tüzelőszer.
Ezek:4,16 „A kenyér botja” – támasz az élet fenntartásához. A tartalék kenyereket botra fűzték fel (Lev 26,39).