2.4. A „héber” elnevezés története
A „héber” (עברית / ivrit) szó:
------------------------------------------
A kérdés nem az volt, hogy használták e a héber kifejezést a Bibliában, hanem az, hogy
a héberek nevezték -e a nyelvüket hébernek.
Nem elég azt állítani, hogy Qumránban előfordul, vagy hogy szerepel a Misnában az (עברית / ivrit) szó, hanem azt kell bizonyítani, hogy ezekben használták-e azt az Izrael fiai által beszélt nyelvre.
Az Ó szövetség könyveiben még a görög fordításban is szerepel.
Először az 1.Mózes 39:14-ben fordul elő. Potifár felesége nevezte Józsefet hébernek.
Ezzel együtt összesen 27 alkalommal szerepel a kifejezés az Ó szövetség Könyveiben, de minden esetben emberekre, népcsoportra és nem a nyelvükre alkalmazva.
Ugyanez a helyzet az apostolok írásaiban.
Az Újszövetségnek elnevezett írásokban a Ἑβραῖος(hebraiosz) kifejezés mindösszesen négy helyen fordul elő. Minden esetben emberekre és nem a beszélt nyelvre alkalmazva.
Apostolok Cselekedetei 6:1Azokban a napokban pedig, mikor a tanítványok szaporodának, támada a görög zsidók közt panaszolkodás a héberek ellen, hogy az őközülük való özvegyasszonyok mellőztetnek a mindennapi szolgálatban.II. Korintus levél 11:22Héberek ők? Én is. Izraeliták-e? Én is. Ábrahám magva-e? Én is.Filippi levél 3:5 5. körülmetéltek nyolcadnapon, Izrael nemzetségéből, Benjámin törzséből való vagyok, héber a héberekből, törvény szerint farizeus,
Amikor az AI arra a következtetésre jut, hogy az a szó, hogy héber szerepel Qumránban,Misnában, Talmudban, Josephusnál, korai keresztény szerzőknél eltereli a figyelmet a kérdésről.
A kérdés nem az volt, hogy ezeken a helyeken előforul-e az a kifejezés, hogy héber.
A kérdés az volt, hogy használták-e a 19. század előtt , egy beszélt nyelvre a héber kifejezést.
Természetes, hogy Qumránban, a Misnában, majd a Talmudban, sőt a keresztény írásokban használták azt a kifejezést, hogy héber, hisz a Szentírásban is benne van. Csak nem a beszélt nyelvre vonatkoztatva, hanem emberekre, emberek csoportjára vonatkoztatva.
AZ AI-nak azt kellene előadni, hogy az általa felsorolt helyeken milyen szövegben és mire van használva az A „héber” (עברית / ivrit) szó illetve annak görög megfelelője a Ἑβραῖος(Hebraiosz).
Ekkor lehetne értékelhető az AI állítása. Addig csak semmitmondó állítás.