vámmentesss Creative Commons License 2026.07.02 0 0 38437

De nem ez volt az eredeti téma, hanem, hogy nem lehet ésszerűen vitázni, mert kiejtem a számon, hogy "Szentlélek", akkor jön a kioktatás, mintha nem tudnám, hogy ott a görögben Pneuma van.

——————————————————-

Én sohasem foglak megfeddeni amiatt, ha épp azt mondod, hogy Szentlélek, hiszen én magam is írtam arról ma is, korábban is, hogy ez a megnevezés is jó, lévén Istennek van lelke is, s nem csak szelleme.

Olyannyira így van, hogy a közbeszédünkben mi is felváltva használjuk e két megnevezést, hiszen épp ez a lényeg, a szabad használata úgy, hogy mindvégig tudja azt közben a hívő, hogy Isten bármelyik személyének az a lényege, hogy szellem.

Hallgasd bele bármelyik NS tanításba, így is, úgy is nevezi a Szent Szellemet, Szentléleknek is, Szent Szellemnek is, mert épp ez a lényeg, az Ézsaiás 42.1./Máté 12.18 kombó alapján, merthogy van Istennek biza lelke is, nem csak szelleme, emiatt Máté is tűpontosan idézi ezt a látást Ézsaiástól.

De mindvégig ott kell emögött lennie annak a látásnak, hogy Isten elsődleges lényege a szelleme és a szellemi szinten való létezése.

Be-bejött az Úr és más szellemi lények, angyalok is Ővele, vagy Tőle külön az ószövetség(ek) idején is gyakorta a szellemi szintű létezésükből hipp és hopp kilépve e földi világba, valoságba, sétálva emberi testben, jókat eszegetve és iszogatva pl. Ábrahámnál, gondolom emésztve is ezután, azaz van átjárás a szellemi és a földi, anyagi test, lélek, szellem állapotok között, ez nem esik nehezére Istennek sem, és az angyalainak sem.

De ennek ellenére ekkor is szellemi lények voltak továbbra is, az Úr sem üresítette ki magát ekkor, nem abban az ábrázatban jött el ekkor, mint amikor a Szent Szellemtől megfogant, és más módon vett fel emberi testet.

Sokakat az zavar látásom szerint, hogy a szellemi szintet továbbra is az 1. Mózes 1.2-höz hasonló képként képzelik el, csupán valamiféle a világban lebegő szellemi jelenlétként, holott a Szent Szellem sokkal valóságosabb szinten van jelen immár a Földön, de továbbra is szellemi szinten, és az ember szellemén keresztül lépve velünk, emberekkel kapcsolatba.

Szóval én nem foglak soha Téged megfeddni amiatt, ha továbbra is leírod azt, hogy Szentlélek, de továbbra is emlékeztetni foglak Téged is, másokat is arra, hogy a Szent Szellem is elsődlegesen szellem, és szellemi szinten létező személy, akinek van lelke is, ami szintén szent, azaz Ő Szentlélek is.

De a hangsúly itt az “is” szócskán van.

Előzmény: Józsikácska-3 (38436)