2026 06 28./ Jeremiás jövendölése :fej: 11 : 1- 23 v
+ >>> (7,11, 13, 16, 21-22, v)
Jeremiás és a szövetség megtartása.
7 Mert amikor kihoztam atyáitokat Egyiptom földjéről, ünnepélyesen figyelmeztettem őket; folyton-folyvást figyelmeztettem őket; mind a mai napig és mondtam: Halljátok meg a szavamat!.... 11Ezért azt mondja az Úr: Íme, olyan veszedelmet hozok rájuk, amelyből nem menekülhetnek meg; ha kiáltanak hozzám, nem hallgatom meg őket…. 13Mert annyi a te istened, Júda, ahány a városod; és annyi oltárt építettél Baálnak illatáldozatot bemutatni, ahány utcája van Jeruzsálemnek.
Feddő szó a templom látogatóihoz
16 „Szép növésű, termékeny olajfa” – így hívott az Úr. De egy nagy vihar morajával tűzbe borította lombját, és elégtek ágai….
Jeremiást szülővárosának népe üldözi.
✴21Ezt mondta ki az Úr Anatot férfiaira, akik elhatározták, hogy megölnek, s így figyelmeztettek: „Ne prófétálj az Úr nevében, mert különben meghalsz a kezünk között.” 22 Nos, így büntetem meg őket: Ifjaik kard élén hullnak el; fiaik és lányaik pedig éhen vesznek.
Lábjegyzetek
Jer:11,1-8A Sínai-hegynél megkötött szövetségben elkötelezte magát Istennek Izrael népe. A jelen azt mutatja, hogy a nép megtörte a szövetséget.
Jer:11,9-14Ez a nemzedék szinte összeesküdött az Úr ellen. Isten ezért megtiltja Jeremiásnak, hogy közbenjárjon értük.
Jer:11,15-17Hiába hozzák el a templomba fogadalmi ajándékaikat és áldozataikat, Istennek nem telik kedve bennük. Az ítéletet már semmi el nem háríthatja.
Jer:11,18-23 A próféta családja is ellene ármánykodik
Jer: ✴12,6 Korrigált szövegromlás: a vers a 11,18. vers utánra került. (vö. 12,6).