2026 06 27./ Izajás jövendölése :fej:8 : 1-23 v
+ >>> (..2, 6, 8, 9, 18, 20, v)
Izajásnak fia születik.
2 Megbízható tanúkat is választottam magamnak: Urija papot és Zakariást, Barakiás fiát….
Siloe és Eufrátesz✴6 Mivel ez a nép megvetette Siloénak csendesen folydogáló vizeit, és remeg Recintől meg Remaljahu fiától: ✴8 Behatol Júdába és áthömpölyög rajta, elönti, míg egészen nyakig nem ér. Kiterjesztett szárnyai betöltik országod egész szélességét, ó Immánuel.
Az ellenségre váró kudarc 9Vegyétek tudomásul, népek: vereség vár rátok. Hallgassatok ide, ti távoli nemzetek! Csak öltsetek fegyvert! Vereség vár rátok. Csak övezzétek fel magatokat! Vereség vár rátok….
Az Úr a botlás köve a hitetleneknek
…….
Izajás intelme tanítványaihoz
18 Itt vagyok én és fiaim, akiket az Úr adott nekem: mi vagyunk Izraelben a jelképek és a csodák a Seregek Urától, aki a Sion hegyén lakik….20 Vissza a tanításhoz és a kinyilatkoztatáshoz! Aki nem ezt mondja, annak nincs hajnala…..
Bolyongás a sötétben. …. Gyermek születik nekünk. ….
Lábjegyzetek
Iz:8,1-4Ebben az önéletrajzi részletben Izajás elmondja második fia születésének körülményeit és nevének jelentését.
Iz:8,3A gyermek neve azt jelzi, hogy az asszírok nemsokára kifosztják a Júda ellen szövetkezett Szíriát és Izraelt. Ez 732-ben, III. Tiglatpilezer idejében be is következett.
Iz:8,6 Siloe vizei: az Úrtól jövő segítség szóképe. A Folyam a betörő asszír sereget jelenti.
Iz:8,8 Az ország Immánuel tulajdona. Ez a biztosíték, hogy az asszír áradat nem pusztíthatja el.
Iz:8,21-23a Drámai erejű ábrázolása a háború miatt bujdosásra kényszerült ember aggasztó sorsának. A 23b. vers már a következő fejezet bevezetése.
Iz:8,23 b Csodálatos jövendölés egy Dávid házából származó Gyermek születéséről, a Messiáskirályról. Ő majd békét, örömet és jólétet hoz. Zebulun földje és Naftali földje a Genezáreti-tótól északra és északnyugatra található. – A Tenger útjának is nevezték, mert erre vezetett a Damaszkuszból kiinduló, s a Földközi-tenger felé forduló karavánút Egyiptom felé. A pogány nemzetek tartománya azért, mert ezen a vidéken vegyesen laktak pogányok és zsidók.