Márton Lipcsik Creative Commons License 2026.06.24 0 0 10519

Kedves Mindenki!

Az utóbbi napok bejegyzései ékes bizonyítékok az itt alkalmanként véleményt formálók közösségi érdekeket szolgáló hozzáállására, illetve annak hiányára… 

Én már évekkel korábban kijelentettem, hogy ismerve a felszámolási eljárások azon természetét, miszerint az elsődleges cél nem az adós még működő termelő egységeinek a lehetőségeken belüli reorganizációja, a fellelt vagyontömegek minél magasabb értéken történő értékesítése, mint inkább a felszámolási eljárásra fordított munka díj-és egyéb költségeinek a maximálása.

Értelmetlen lenne itt ismét foglalkozni a bűntető -és polgári perek elhúzódásainak okaival, így kizárólag a Törvényszék felszámolási eljárást befejező végzésének rendelkezésiből kell kiindulni, melynek alapját a felszámoló által készítette, és a törvényszékre 2024.január 23-án érkezett Zárómérleg képezte.

A felszámoló a Zárómérleg összeállításán lagalább egy éven keresztül dolgozhatott, vagyis az abban feltüntetett, és rendelkezésre álló készpénz vagyonnal -a Hitelezői Választmány bejelentés nélküli megszűnése okán- a Választmány egyébként is korlátozott működése miatt már régóta a hitelezői kontroll hiányában bízva szabadon és látszólag kockázat-mentesen rendelkezhetett. Ez azt is feltételezheti, hogy a felszámoló birtokában lévő hitelezőket megillető vagyont kockázatmentes, de kamatozó betétben tarthatja abban a tudatban és szándékkal, hogy az így keletkezett kamatok összegével nem a kiosztható vagyxont fogja növelni.

A Zárómérleg ellen is jelentett állítólag be valaki kifogást, észrevételt, vagy csupán annak postázásában történhetett valamilyen adminisztratív hiányosság, ma már nem is tudom, de tény, hogy a postázás is eléggé elhúzódott.

A Törvényszék 2025.március 11-én keltezett /2143. számú Végzése tartalmazza, hogy a jogerő után kerülhet sor a “nyilvántartásba vétel” jogcímen befizetett 180.665.604.Ft. összegnek a felszámolóhoz való átutalására, és ebből az összegből a felszámoló köteles visszautalni a Törvényszéknek összesen: 37.861.654. forintot.

Közzétettem itt, hogy tudtommal ez a regisztrációs díj névértéken visszajár a 40 napon belül bejelentkezett hitelezők részére, amely a Végzés szerint is nem a felszámoló által fellelt és így a felosztható vagyon része. Kérésem ellenére jellemzően senkitől nem kaptam megerősítést, vagy cáfolatot sem, hogy az emlékezetem megalapozott -e vagy sem.Így tehát a regisztrációs díj is a felosztható és terhelhető vagyon részévé vált.

Cippancs írta még áprilisban, hogy a Törvényszékről szerzett információja szerint “valaki részfellebbetést jelentett be” a Végzés ellen, és azért késik az átutalás. 

Nekem már akkor kétségeim voltak, hogy “józan paraszti ésszel megáldott” károsult nem jelent be semmilyen fellebbezést, kifogást, és nyomban hozzá is tettem, hogy egy esetleges fellebbezéssel nyerhető idő kizárólag a felszámoló oldalán jelentkezhet, és azt is kifejtettem, hogy miért.

Kértem is Cippancsot, hogy közölje, kitől, mely módon szerezte ezt az információját, de sajnos ő is adós maradt a tájékoztatással.

Az a kriminalisztikai ismereteimből maradt bűnelkövetői magatartás elemzés megerősítette bennem a feltevést, hogy az utóbbi napokban közzétett bejegyzéseket bizony a felszámoló is olvashatja, ezért a felelősség előli menekülés érdekében megindította a kifizetéseket azt mutathatja, hogy nem is lehetett fellebbezés sem, hiszen egy ekkora terjedelmű ügyben ennyi idő alatt kizárt egy fellebbezés elbírálása, és ha történt is volna ilyesmi, akkor arról egy elfogadó, vagy elutasító végzés ismételt postázására kellett volna sort keríteni. 

Maradjunk hát annyiban, hogy kitöröljük a szemünket ezzel a kis pénzösszeggel, de szívesebben vettem volna akárktőll, hanm az elveszített vagyon névértékéhez viszonyított 5.38%-os megtérülésről számolnak be, hanem arról, hogy az átutalt összeg megegyezik a “kielégítés készpénzből” rovatban feltüntetett összeggel.

És azt sem értem, hogy Baumagnélküli miért idézte a más felszámolási eljárásokban érintett öt ingatlant, hiszen azok semmiben nem érinthetik már a ránk vonatkozó /2143. számú Végzés tényadatait. És azt sem értem, hogy Baugamnélküli honnan veszi, hogy 20%-nyi megtérülésig a felszámolási eljárás nem fejeződhet be?  Ránk ugyanis kizárólag a /2143. számú végzés az iránymutató!

Minden esetre annak örülök, hogy végre sor került a kifizetések megkezdésére, de az általam korábban fellebbentett hűtlen kezelés bűntettének gyanúja az továbbra is fennáll! Ha valaki lépni szeretne e téren, akkor szívesen állok rendelkezésére. Egyébként a magam részéről a BAUMAG ügyet befejezettnek tekintem.