Clea Creative Commons License 2000.08.29 0 0 68
Kedves Micu!
" Az emberek átalakítása pedig nem igazából műxik tömegesen, lásd létező szocializmus és az ő szocialista
embertípusa. "

Azért én a környezetünkre való felelősségteljes odafigyelés, és a "szocialista" eszmék irányába ható szemléletváltozást nem venném egy kalap alá. A szemléletváltozást nem úgy gondolom, hogy most környezetvédő diktatúrát kellene bevezeti, és aki túl sok vizet fogyaszt, vagy túl régi autóval jár, azt főbe lőjük.. (bár hallottam már ilyen megközelítést is..:-(( )
"Társadalmilag
kellene tenni valamit, "

Ez az a pont, ami nekem nem teljesen világos. Ha szerinted az emberek gondolkodásmódját nem lehet átalakítani, akkor hogyan lehetne társadalmi szinten tenni valamit?
Szerintem itt elsősorban arról van szó, hogy megfelelő politikai kapcsolatokkal rendelkező, (hiszen ez az érdekszövetség konzerválja a hatalmat) nagyhatalmú, a gazdaság szempontjából meghatározó érdekcsoportokkal szemben kellene a környezetvédelmi szempontokat érvényesíteni. Ezt az érdekszövetséget két dolog billentheti fel -az egyik, ha felborul a gazdasági hatalom (elfogy az olaj, vagy más nyersanyag, de ezt nem szeretnénk megvárni, esetleg (bár ez meglehetősen illuzórikus), nincs igény az általuk előállított termékekre.) A másik, hogy a politikai erők nem tudják megtartani a hatalmat, de ahhoz, hogy a környezetvédelem szempontjából valami változást jelentsen a hatalomváltás, az kell, hogy a tömegek számára ez fontos választási szempont legyen. Hogy egy kormány megbukhatsson azért, mert nem tud kezelni egy súlyos környezeti katasztófát, vagy éppen előidézi a meggondolatlan döntéseivel. Ez az, ami szerintem a tömegek szemléletén múlik.
Szerintem ahhoz, hogy egy hatékony környezetvédő társadalmi szervezet létrejöhessen, sokkal több emberben kellene tudatosulnia a környezetvédelem fontosságának, és sokkal több, sok pénzzel rendelkező szimpatizáns kellene. Pénz nélkül szvsz nem lehet eredményesen politizálni sem, és az embereket tájékoztatni sem. Márpedig addig, amíg az emberek nem tudják, hogy pl. a klórozással fertőtlenített nagy szervesanyagtartalmú ivóvízben rákkeltő vegyületek keletkeznek, de ez kiküszöbölhető lenne, ha először ózonoznák a vizet, addig senki nem akar ózonos víztisztítót építeni, mert jóval drágább, mint a klóros. Persze, ha kiszámolnák hogy a rákbetegek kezelése aztán mennyibe kerül az államnak, már lehet, hogy megérné, de ilyen statisztikát senki nem készít. (Legalábbis nem hoz nyilvánosságra.)
Na, kellően hosszú voltam és homályos, üdv: Clea
Előzmény: micu (67)