Az előbbi eszmefuttatás után amit az időről kérdeztem és írtam, most egy kicsit földhözragadtabb témát ások nektek elő, Neked is, kedves APT.
Biztosan nektek is van ilyen mérőléces órásnagyítótok, mint amilyen nekem is van, ugye?? :)
Ezt a speciális órásnagyítót még a városi piacon vettem egy orosz-/ukrán-/lengyel-piacolós árustól, ez egy mérőléces órásnagyító, miniatűr fém élvonalzóval, rajta 1-től 10 mm-ig terjedő, 0,1 mm-es(!!!) mérőosztású mérőskálával!!: >>

<-- Itt van, ez az. A felső képeken látszik maga a mérőléces órásnagyító és a mérőléce a 8. képen, a vele történő tengelycsapátmérő-mérés pedig a 9. és a 10. képeken.
A mérőléce élvonalzós, melyen 1-től 10 mm-ig terjed a mérőbeosztás, rajta a legkisebb osztás 0,1 mm-es. Ugyanolyan, mint egy iskolai vonalzó vagy egy ipari tolómérce mérőskálájának 1:10 méretarányú lekicsinyítése. És mivel mindez egy órásnagyító-lencse alatt látható, így még !a 0,1 mm-t jelölő egy osztáson!** belül is tisztán kivehető az, hogy a mért alkatrész mérete !ezen az egy osztáson!** belül annak első negyedelőpontjáig (0,025 mm-ig), második negyedelőpontjáig (0,050 mm-ig), vagy pedig annak a harmadik negyedelőpontjáig (0,075 mm-ig) terjed ki.
Jól látszik a lencsébe belefotózva a mérőléc (8. kép), ill. a vele mért központi mutatótengely (9. kép), ill. a vele mért billegőtengelycsap (10. kép) pontos mérete is.
Ezt a bemutató mérést a törött billegőtengelyű 2 gombos AGAT-stopperemen mutattam be.
Ez sérült állapotában itt látható, LENT!: >>

De gondolom, kedves APT, ilyen mérőléces órásnagyítód biztosan Neked is van, és van még minden más órásmesternek is.
Az egészben az a vicc, hogy ehhez én a városi piacon 15 éve 2000 Ft-ért jutottam hozzá, miközben biztos többet ér!
De van még mérőórás tolómércém, átmérőmérő és furatmérő mikrométerem is.
Sőt, még van egy passzaméterem is, ami az átmérőmérős mikrométernek a továbbfejlesztett, darabmérős változata, ebben pedig az a vicc, hogy azt is 2000 Ft-ért adták a piacon, miközben a mai bolti vadonatúj ára 370000 Ft-ot is megér!!! :D :D :D :) :) :)