APT Creative Commons License 2026.04.25 0 0 20097

Én inkább karórákról beszéltem - a zsebóra-gyártás a SZU esetében mindvégig eléggé marginális volt, lévén az egész óraiparuk már a zsebóra-korszak kifutása után épült ki. A te óráid tokja feltehetően akkor alpakka, viszont bármit is mondott az az "ötvös-ékszerész-órás", biztosan nem ezüst, már csak azért sem, mert az orosz/szovjet óraipar garantáltan nem gyártott nemesfém tokokat hivatalos fémjelzés nélkül (konkrétan ott és akkor ez bűncselekménynek is minősült volna...). És zsebórákat sem ezüst, sem arany tokkal nem csináltak - szériában semmiképpen.

Szolgálati óraként zsebórát a SZU-ban már senkinek sem adtak, csak karórát. Ahogy írtam - ez már a karórakorszak volt.

A pontosságra inkább nem mondok semmit. Az általad emlegetett HAVI 6-8mp-es pontosságot egy újszerű állapotú hajókronométer tudja talán-esetleg teljesíteni, de inkább az sem (havi 10-15mp szórás ragyogónak minősül azoknál is). A svájci kronométer-minősítés (COSC) feltételen NAPI 10mp-en (pontosabban -4/+6mp-en) belüli szórás teljesítése, és ahogy írtam, kronométer minősítésre képes órát a keleti blokkban csak a GUB készített. Valamint ipari-hajózási órák, hajókronométerek voltak még, amik szintén tudták ezt, de az nem a kar- ill. zsebóra méret és kategória, bár a GUB és Poljot fedélzeti órák végül is tekinthetők combos nagy zsebóráknak is. 

A Molniák esetében még a napi 6-8mp is messze meghaladja a gyári specifikációt (ami napi +/- 1 perc...), de nagyon jól sikerült, jól beállított és szervizelt daraboknál talán egyszer-egyszer nem elképzelhetetlen.

Kínai órák esetében meg nagyon nem mindegy, mikor készült és milyen óráról van szó, mert óriási fejlődési pályát futottak be - miközben az orosz óraipar meg teljesen leépült - és a 40-50 évvel ezelőtti sokszor tényleg meglehetősen hitvány és koppintás darabok után ma már azért kifejezetten jó minőségű és innovatív, összetett, komoly órákat is gyártanak.

Előzmény: Carina_S (20096)