Márton Lipcsik Creative Commons License 2026.04.19 0 0 10502

Kedves Nem jogerős és Mindenki! Künösen pedig Cippancs!

Az előző bejegyzésemben hivatkoztam Cippancs azon értesülésére, hogy a Törvényszéktől telefonon kapott felvilágosítás szerint valamely jogosult (károsult?) részellebbezése miatt nem emelkedett jogerőre a Törtvényszék 24.Fpk.253/2004/2143. számú végzése a felszámolási eljárás befejezéséről. 

Azt nem írtam le, hogy logikusan gondolkodó, vagyis "épeszű" károsult több mint két évtized után már nem fellebbez meg semmit, hanem tudomásul veszi a "megmásíthatatlant", vagyis elfogadja a neki járó minimális megtérülési összeget. De természetesen nem zártam ki, hogy "dögöljön meg a szomszéd tehene is" esetleges kárörvendés is számításba jöhet.

Írásba foglalt gondolkodásomból arra következtettem, hogy ha egy károsult sem érdekelt az eljárás befejezésében, ill. a kifizetések további elhúzódásában, akkor bármilyen jogorvoslati észrevétel megtételében számításba jöhet maga a felszámoló is, hiszen a hitezői választmány megszűnése óta senki nincs, aki a károsultak érdekében iratokra alapítva képviselhessen bennünket. Vagyis a felszámoló az iratokat szabályosan kezelve esetleg sajátjaként hasznosíthatja azt a vagyontömeget, amelyre mi várunk.

Márpedig a felszámoló birtokában folyamatosan jelentős összegek voltak, azonban azok kezeléséről, számlavezetéséről, esetleges kamatvonzatairól a Zárómérlegben sehol nem  lehet találni kimutatást. 

Tény az, hogy a Zárómérleg szerint a felszámolló birtokában 2023. szeptember 29 napjától a  felszámolói és más díjakkal együtt bizonyítottan 3.5 milliárd forintot is elérő összeg volt.

Ha ezt az összeget a felszámoló pl. állampapírokba fektette volna, úgy annak éves kamatai 6%-os hozamat feltételezve a 210millió forintot is elérhette. Ez a kamatösszeg önmagában  egy éven belül is kb. 50millió forinttal több, mint amennyi díjért a felszámoló két évtizede végzi a tevékenységét. És ebből a jelentősnek mondható, és évente ismételhető összegből következtettem én arra, hogy az eljárás (kifizetés) elhúzódásában egy esdetéeges "kárörvendő" károsulton kívül egyedül a felszámolónak fűződhet (anyagi) érdeke.

Ezen "eszement" gondolatomnak a kizárása, vagy bizonyítása érdekében kértem Cippancsot, hogy ha tud, közöljön akár névhez is köthető bizonyítékot a HÍRforrásról, valamint egy önként jelentkezőt, aki a Törtvényszéken károsultként iratbetekintés során megismerheti, hogy ha valóban károsulttól érkezett-e az észrevétel, az kihez köthető, és hogy az az észrevétel milyen jogi alapokon nyugszik?

A fentebb vázolt gondolatsorból senki ne következtessen arra, hogy én esetleg bűncselekménnyel vádolnám a felszámolót, de magának a felszámolónak is érdeke lenne egy ilyen gondolati feltételezés kizárása érdekében a károsulti közösség tájékoztatása ezen a fórumon.

És ha nincs önként jelentkező, akkor ki tudja meddig várhatunk még? És ha nem lesz, akkor én a magam részéről itt kiszálok...

Nem jogerős logikus levezetése sajnos semmivel nem vitt minket előrébb, és az eddigi postázásokra fordított időt figyelembe véve további hónapokat is csúszhat a kifizetés. Egy jogerős törvényszéki végzést követően a Nem jogerős által felvázolt esetleges több százmilliót is elérő kamatjövedelem pedig visszamenőleges hatállyal már nem módosíthatja a jogerős (?) végzést.