lao ce Creative Commons License 2000.08.24 0 0 14
holgyek, urak

szeretnek hozzajarulni en is a temahoz, am ha megkerdezne valaki kinek cimzem ezeket a sorokat, nem tudnek valaszolni. ime:

megitelesem szerint senki sem tud valtoztatni ezeken a jelensegeken ami a mediaban zajlik, egy-egy koszos internet-fehernemu meglobogtatasa kapcsan. am ez talan nem is biztos hogy akkora problema, egyszeruen egy termeszetes lepcsoje a fejlodesnek amit ki fog noni a rendszer.

az internet erkolcsi szempontbol jelen pillanatban mar nem mas mint maganak a vilagnak a lenyomata -es ez mar igy is fog maradni remelem. megtalalhato benne a bunozes es az erkolcstelenseg, a betegesseg es a fajuldozes. ugyanakkor a legcsodalatosabb emberi alkotasokra barmikor vethetunk egy pillantast, vagy epp meghallgathatjuk. persze nem csak muveszeti tarhaz (es uj kifejezesi eszkoz), hanem egy altalanos osszekoto kapocs az emberek kozott es ezzel nagyobb a jelentosege barminel ami ma letezik. felgyorsitja a kapcsolatteremtest es hatalmas tudasbazis eleresere ad lehetoseget mindenki szamara, s csak az egyenen mulik hogy mekkorat merit belole, es melyik oblebol.

a masik fontos dolog, hogy a megtalalhato informaciotipusok mennyisegi aranyai egyre inkabb az elet egyeb teruleten meglevo aranyokat tukrozik, hisz ahogy egyre tobben adnak hozza ehhez a mar most is felmerhetetlen adathalmazhoz, annal inkabb kiegyensulyozodik minden kulonbseg. valoban, sokkal tobb szexualis tartalmu hely van mint ahany helyen francia festok muveiben lehet gyonyorkodni. de -ha megbocsatanak nekem ezert a kis parhuzamert- a valo eletben is sokkal tobb ember van az a'gyban mint a muzeumban. es igaz, ha valakinek beteges hajlamai vannak, es ez tarsul szerencsevel es hatalmas kitartassal, akkor talalhat rajta akar ezen hajlamokat kielegito anyagokat is.

mert vannak ilyen emberek, mindig is voltak. eltek es elnek kozottunk. egyutt utazunk veluk a metron, sot, ugyanazon az ulesen ulunk mint ok, egy etteremben eszunk veluk, ugyanott vasarolunk, es ugyanazokat a telefonvonalakat hasznaljuk a beszelgetesre es az internetezesre is. csakhogy amig mi egy receptet beszelunk meg a baratnonkkel -vagy kinyomtatjuk magunknak az internetrol-, addig ok buntetendo cselekedetekrol beszelgetnek egymassal -vagy epp egy pedofil kepet nyomtatnak ki maguknak. mit tegyunk? korlatozzuk az internetet? hallgassunk le minden telefont? lapozzunk at minden ujsagot, nezzunk be minden szexboltba es sotet sikatorba, ellenorizzuk a szavakat, mozdulatokat es pillantasokat? en amondo vagyok, szembe kellene nezni vele, hogy ilyen az emberiseg. buntetni kell aki elerhetove tesz ilyen anyagokat es gyogyitani aki ezeket hasznalja.

vegul nehany gondolat a hozzaallasrol. senki nem hiszi, hogy valaki a telefonkeszulek a postahalozat, a konyvtar, a muzeum vagy az ujsagosbode miatt lett pedofil vagy sorozatgyilkos, es nem hiszem hogy sokan gondolnak ezekre, mint a buncselekmenyek kiszolgalo intezmenyeire. mindenkiben tudatos, hogy ezek az intezmenyek masra vannak kitalalva es ertetlenul hallgatnank egy riportot mely az ellenkezojet probalna bizonyitani. igyhat, amig az internet ismertsege es hasznaltsaga at nem lep egy buvos kuszoberteket es altalanosan tudott nem lesz hogy mi a szerepe valojaban, addig minden negativ hir szenzaciot fog kelteni, nem pedig ertetlenseget, mely ertetlenseget maris erez a mostani internetfelhasznalo tabor.

udv
lao ce

Előzmény: CooCooFooZoo (-)